Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA U AGROKORU

Bernardić vladajuće optužio da su na strani banaka: 'Mi smo uz građane'

Davor Bernardić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
07.04.2017.
u 14:16

'Pothitno je potrebno zaštiti poljoprivrednike i proizvođače, što prije treba poslati u proceduru Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi'

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je danas kako hitno treba zaštititi poljoprivrednike i hrvatske proizvođače, što je, dodaje, vidljivo iz krize s Agrokorom.

- Pothitno je potrebno zaštiti poljoprivrednike i proizvođače, što prije treba poslati u proceduru Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji će osigurati da hrvatski poljoprivredni proizvodi u svim trgovačkim lancima u RH budu zastupljeni s minimalno 40 posto – kazao je Bernardić.

Dodaje kako je sadašnja situacija posljedica nečinjenja ove vlade koja je prije godinu dana imala spreman taj zakon, ali ga nije donijela pa je problem nelikvidnosti i neplaćanja eksplodirao.

Osim tog nečinjenja, imaju, dodaje, godinu dana i istog ministra financija, ali nisu reagirali ni na tu činjenicu.

- To znači da je sasvim dovoljno elemenata za odgovornost ne samo ministra nego i ostalih dionika u tom procesu, i mi ćemo sasvim sigurno na predsjedništvu SDP-a sljedeći tjedan i o tome razgovarati – najavljuje Bernardić.

Njegov stranački kolega Peđa Grbin je inače danas najavio da će početkom idućeg tjedna SDP u proceduru pustiti prijedlog za pokretanje istražnog povjerenstva oko situacije u Agrokoru, ali i da bi mogli, ako ministar financija Zdravko Marić sam ne odstupi kroz tjedan dana, pokrenuti proceduru njegova opoziva.

Bernardić je pozdravio odluku Ustavnog suda vezano uz konverziju kredita.

- Banke su trebale upozoriti građane na rizik kredita u švicarcima i SDP je dobio ovu bitku, ali ovo je pobjeda svih hrvatskih građana. Mi smo bili tu za njih, nekad i po cijenu sukoba s bankama, za razliku od vladajućih koji su s lex Agrokorom potpuno na strani banaka što je vidljivo ovih dana, a kontra ljudi, odnosno malih dobavljača, poljoprivrednika i onih koji u Hrvatskoj žive od svog rada – komentirao je Bernardić.

Osvrnuo se i na drugu odluku Ustavnog suda koji je odbacio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima, tzv lex Vlahušića.

- Mi poštujemo odluku Ustavnog suda, za razliku od vladajućih koji ne poštuju institucije ove zemlje – rekao je Bernardić koji smatra da su ponovne izmjene izbornog zakonodavstva kako bi glas građana jednako vrijedio u svakom dijelu Hrvatske. SDP ima svoju kandidatkinju za gradonačelnicu Dubrovnika – Tatjanu Šimac Bonačić.

- To je naša kandidatkinja za koju vjerujem da je 21. svibnja, a onda i u drugom krugu 2. lipnja buduća gradonačelnica Dubrovnika – optimističan je Bernardić. Upitan je hoće li imati podršku HNS za nju, budući da se njihov kandidat Andro Vlahušić više ne može kandidirati.

- Vjerujemo razumu, pogotovo nakon današnje odluke, bilo bi važno da Grad Dubrovnik krene putem novog uzleta i razvoja koji može osigurati kvalitetno pripremljen, dobar i detaljno napisan program u praksi i teoriji Tatjane Šimac Bonačić – uzvraća Bernardić.

>> 'Marić je dugo znao kakva je situacija u Agrokoru, nije mi jasno da nije znao što se iza brda valja'

>> 'Sabor je donio zakon kojim je stvorena sigurnosna mreža, kojom se može očuvati stabilnost hrvatskog gospodarstva'

Komentara 9

MA
Malinac
14:35 07.04.2017.

bero je zaluto u politiku

AM
AMD------------------------
14:27 07.04.2017.

lex partija ,lexaju kada nemoze yu.

Avatar juricamesko
juricamesko
18:59 07.04.2017.

Bernardicu molim vas samo vi politicari nemojte biti uz nas.kad god ste uz nas nama je samo losije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije