Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bernardić o padu potpore HDZ-u: 'Očito je to rezultat podjela'

Prednost HDZ-a pred vodećom oporbenom strankom spustila se na 5,7 posto, što je ujedno i najmanja međusobna razlika u posljednjih godinu dana
08. travnja 2018. u 18:28 15 komentara 331 prikaza
Foto: sdp

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je rezultate najnovijeg CRO Demoskopa prema kojima raste biračka potpora toj stranci, a HDZ bilježi najnižu izbornu podršku od posljednjih parlamentarnih izbora, ocijenivši da je "veliki pad" HDZ-a rezultat podjela u toj stranci zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, ali i svađe s koalicijskim partnerima oko bitnih pitanja poput onoga o kurikularnoj reformi te neprovođenja reformi.

HDZ CRO Demoskop HDZ ima najnižu podršku od parlamentarnih izbora

"Veliki pad HDZ-a je očito rezultat podjela u toj stranci zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, ali i svađe s njihovim koalicijskim partnerima oko bitnih pitanja poput onoga o kurikularnoj reformi. Sada vidimo da se i Crkva počela udaljavati od HDZ-a, a tu su i katastrofalne izjave i inicijative ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić, ministra zdravstva Milana Kujundžića i sl. Svemu treba dodati i neprovođenje reformi. HDZ je zadnjih godinu dana u padu, ali taj pad je danas evidentniji nego prije", kazao je novinarima predsjednik SDP-a na proslavi Dana Grada Pregrade koji se tradicionalno slavi na Bijelu nedjelju.

Prema rezultatima ovomjesečnih istraživanja CRO Demoskopa, na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 26,8 posto (prema 28,9 posto iz ožujka). Osim što je sadašnja razina izborne podrške stožernoj stranci vladajuće koalicije najniža od posljednjih parlamentarnih izbora, HDZ bilježi i najveći međumjesečni pad izborne podrške (-2,1 postotni bod) u ovom mjesečnom istraživanju.

SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 21,1 posto (u odnosu na 20,8 posto iz ožujka). Tako se prednost HDZ-a pred vodećom oporbenom strankom spustila na razini od 5,7 posto, što je ujedno i najmanja međusobna razlika u posljednjih godinu dana.

Davor Bernardić Ivan Hrstić Može li Bernardić provesti “lukavi plan”

Bernardić je ujedno izrazio uvjerenost da će SDP nastaviti rasti te je ustvrdio da je ta stranka stabilna i spremna po treći put preuzeti odgovornost za ovu zemlju, priopćili su iz te stranke.

U govoru koji je održao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pregrade, predsjednik SDP-a je istaknuo kako je "ponosan što se u Pregradi, zahvaljujući gradonačelniku Marku Vešligaju, u praksi provode politike koje se u SDP-u donose i iza kojih stranka stoji, vjerujući da se njima mijenja život u zajednici na bolje".

Osvrnuo se na nedavno iskustvo s elementarnim nepogodama koje su pogodile područje Pregrade kroz veljaču i ožujak te kazao kako je ono pokazalo da se taj problem treba rješavati sustavno.

Dodao je kako je grad Pregrada jedan od uspješnijih primjera u Hrvatskoj jer su donesenim mjerama postali jedno od ugodnijh mjesta za život, pogotovo za mlade obitelji.

"Pregrada kao i cijelo Zagorje, državnom proračunu, zahvaljujući uspješnim gospodarstvenicima, daje znatno više od onoga što dobija natrag zbog centralizirane države koju imamo i to treba mijenjati. Decentralizacija je temelj razvoja", poručio je Bernardić koji je obilježavanju nazočio zajedno s članovima Predsjedništva stranke i saborskim zastupnicima Domagojem Hajdukovićem i Sinišom Hajdašem Dončićem.

Eurobarometar: U europskom vrhu: četiri od pet Hrvata vjeruje da su sposobni prepoznati netočnu ili lažnu vijest ćevapi prehrambene navike Prvo istraživanje pokazalo što Hrvati najviše vole jesti Andrej Plenković u Stonu jednoglasna odluka HDZ Imotski protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Mlach:

    svakim danom sam sve gluplji i gluplji i nije me uopce sram jer ne kuzim da sam glup...

  • IvanLu:

    Jednorog, Jeti i harpija su realna a ne mitska bića kao što je SDP-ov konj pobjednik.

  • bizonko1:

    Kad te u anketama sustiže osoba s posebnim potrebama, onda je vrijeme za povratak u Bruxelles, Andreja.