Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Berlusconijeva će se stranka zvati „Italija“

Silvio Berlusconi
11.01.2011.
u 10:47

Kad je iz Naroda slobode izašao njezin susnivač Gianfranco Fini, Berlusconi je odlučio promijeniti ime stranci

RIM – Premijer Silvio Berlusconi nazvat će svoju stranku jednostavno “Italija”, bez ikakvih pridjeva. Njegova prva stranka s kojom je krenuo u političku avanturu 1994. zvala se „Naprijed, Italijo“, a sadašnja, nakon ujedinjenja s Nacionalnim savezom Gianfranca Finija, nazivala se Narod slobode. Kad je iz Naroda slobode izašao  suosnivač Gianfranco Fini, koji je osnovao pokret Budućnost i sloboda, Berlusconi je odlučio promijeniti ime stranci. Promidžbena agencija „Dire“ objavila je danas ime i grb Berlusconijeve stranke. Ispod imena Italija nalazi se talijanska trobojnica, a ispod nje piše „predsjednik Berlusconi“.

Berlusconi je vidio i odobrio takav naziv i grb stranke, a agencija „Dire“ obznanjuje i da je ispitivanje javnog mnijenja pokazalo da ljudi pozdravljaju promjenu  imena Narod slobode u ime Italija. 

Za Berlusconija, koji će u srijedu biti u Berlinu, počeo je ključni tjedan. Danas se sastao ustavni sud, koji bi u četvrtak trebao donijeti odluku o ustavnosti zakona o legitimnoj nemogućnosti prisustvovanja sudskim procesima. Taj je zakon uvela većina desnog centra premijera Berlusconija i sada bi se trebala dati ocjena njegove ustavnosti. Njime se, naime, opravdava neodržavanje procesa protiv premijera na dužnosti. Prema ustavu bi svi građani trebali biti jednaki pred zakonom. Ako je netko „jednakiji“, kako je to pisao Orwell, onda bi zakon koji to omogućuje trebao biti neustavan.

Berlusconi je već kazao da ga komunisti uz pomoć ustavnih sudaca žele otkloniti. No, još se ne zna kakva će biti ocjena 15 sudaca ustavnog suda. Glasnogovornik je sudac Sabino Cassese, koji je svoje obrazloženje sastavio na 40 stranica. Nagađanja su različita. Ako ustavni suci zakon o legitimnom opravdanju premijerova nedolaska na procese proglase neustavnim, onda Berlusconija čekaju tri procesa u kojima je optužen za korupciju.

Jedan je proces vezan za podmićivanje engleskog odvjetnika Davida Millsa, drugi za utaju poreza  njegove tvrtke Mediaset  i treći za korupciju u vezi s filmskim pravima s tvrtkom Mediatrade.

Dakako, bude li i ukinut zakon o opravdanom izostanku s procesa, ne znači da će Berlusconi podnijeti ostavku. Napadat će suce da ga pod utjecajem komunista žele skinuti s vlasti te će se praviti žrtvom i možda sam htjeti nove izbore.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar bakunjin
bakunjin
17:13 11.01.2011.

Fašist, ko fašist.

PI
pietrogross
12:00 11.01.2011.

gospodo,ako vam nesto nije sasvim jasno pogledajte kuma,sa marlonom berlusconijem.

Avatar ivek
ivek
13:54 11.01.2011.

bravo berluskoni.. najbolje bi bilo da se italija zove BERLUSKON.. Bulala nikad kraja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije