Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas ekonomije

Berlusconi želi povratak i devalvaciju lire kao poticaj izvoza

'Italy\'s former Prime Minister Silvio Berlusconi waves as he arrives for the European People\'s Party (EPP) meeting held ahead of a European Union summit on March 1, 2012 in Brussels. European Union
'JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN'
21.06.2012.
u 17:00

Predsjednik talijanskih industrijalaca Giorgio Squinzi smatra da zajedničku monetu Europljani trebaju braniti i "odlučnije ići prema uspostavi "sjedinjenih europskih država"

Talijanski poduzetnici odbacili su \"ludu ideju\" bivšeg premijera i poduzetnika Silvija Berlusconija o izlasku Italije iz eura zbog \"korisne devalvacije lire\".

Kada je prije nekoliko dana kazao da će se Njemačka ili omekšati ili će Italija izaći iz eura, Berlusconi je sam tako što nazvao \"ludom idejom\". Poslije je napao i novinare što su tu ideju uzeli zaozbiljno. No, jučer se ponovno vratio tom prijedlogu s time što ga više nije nazivao \"ludim\". Dapače, Berlusconi je kazao da \"izlazak Italije iz eura ne bi bila psovka\".

– Što bi se dogodilo kada bi Italija, Španjolska ili Grčka izašle iz eura i vratile se svojim valutama? Ne znam. Možda bi se izgubilo na bogatstvu, ali ja to ne mogu shvatiti – rekao je Berlusconi. Sam priznaje da ne zna što bi se moglo dogoditi, ali ipak to predlaže.

Berlusconi je iznio mišljenje da pretpostavka izlaska iz eura radi devalvacije domaće valute nije \"psovka\".

– Euro treba braniti do kraja i odlučno u cijeloj Europi – izjavio je predsjednik udruge talijanskih industrijalaca (Confindustria) Giorgio Squinzi na savjetovanju o ekonomiji danas u Veroni. Time je odgovorio poduzetniku Berlusconiju koji bi vratio liru i devalvirao je kako bi, navodno, potaknuo izvoz.

Ali, ako su industrijalci protiv njegove \"lude ideje\", tko je onda podupire? Jer, Berlusconi ništa ne govori prije negoli provjeri kako će to odjeknuti u javnosti. Nostalgičari za lirom uglavnom su starije osobe koje su s tom valutom jeftinije kupovale na tržnici, zapravo oni koji su i inače svoje glasove davali Berlusconiju.

Predsjednik talijanskih industrijalaca Squinzi potvrdio je da zajedničku monetu svi Europljani trebaju odlučno braniti i \"odlučnije ići prema uspostavi sjedinjenih europskih država\".

Pet je osnovnih točaka koje treba proći na tom putu. Potrebno je koordinirati fiskalnu politiku, zatim socijalnu ravnotežu, potaknuti strukturalna ulaganja i koordinirati energetsku politiku, ali prije svega stvoriti europsku središnju banku koja će imati prave ovlasti jedne državne središnje banke. Glede mogućnosti izlaska Italije iz eura, Squinzi je jasno odgovorio: 

– Ne želim da se to dogodi.

Glede razvojnog plana nestranačke vlade premijera Marija Montija, koji treba prihvatiti parlament, Squinzi je rekao da ima dijelova koji idu u dobrome pravcu i dodao kako treba vidjeti hoće li ih uspjeti konkretno provesti. U posebno teškom položaju je građevinarstvo, koje je u prvih šest mjeseci ove godine imalo za čak 30 posto narudžbi manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Komentara 1

BR
BratCroat
17:34 22.06.2012.

Antipatićan i glup patuljak, nek ga več strpaju u pržun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije