Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Berlusconi osuđen na 4 godine zatvora zbog utaje poreza!

Tužiteljstvo je tražilo zatvorsku kaznu od tri godine i osam mjeseci. Berlusconi ima pravo na dvije žalbe
26. listopada 2012. u 16:25 14 komentara 4 prikaza
silvio berlusconi
Foto: AFP/PIXSELL

Bivši premijer Silvio Berlusconi (76) osuđen je danas na prvostupanjskom sudu u Milanu na četiri godine zatvora zbog utaje poreza i na tri godine zabrane političkog djelovanja (nakon pravomoćne presude) te na plaćanje 10 milijuna eura kazne poreznoj upravi. Zaključen je tako proces o kupoprodaji televizijskih i filmskih prava Berlusconijeve tvrtke Mediaset. Cijena za filmska i TV-prava neopravdano je povećavana, a to napuhavanje cijena poslužilo je isključivo za prikupljanje crnih fondova.

Uz Berlusconija kažnjen je i njegov agent, američki producent Frank Agrama na tri godine zatvora, dok je sadašnji predsjednik Mediaseta i bivši direktor Fedele Confalonieri oslobođen optužbi. Tužitelj Fabio de Pasquale zatražio je 3 godine i 8 mjeseci zatvora za Berlusconija, ali ga je sud osudio na veću kaznu. Proces je počeo 2006. godine, a analizirala se kupoprodaja televizijskih i filmskih prava s američkim tvrtkama. Posao iz 2001. godine bio je vrijedan 470 milijuna eura. Tvrtka Fininvest u vlasništvu Berlusconijeve obitelji preko dva off-shore društva kupovala je prava za američke filmove. Dvije Berlusconijeve off-shore tvrtke prodavale su zatim te filmove Berlusconijevoj TV-tvrtki Mediaset po puno većoj cijeni, ali izbjegavajući plaćanje poreza čime su se stvarali crni fondovi. Berlusconi i svi optuženici zanijekali su sudjelovanje u poreznoj prevari.

Proces Mediaset, kako je nazvan, trajao je šest godina jer su ročišta stalno odgađana na zahtjev bivšeg premijera koji je svoje nedolaske pravdao državničkom zauzetošću. Pokušavalo se i dodatnim zakonima, koje su predlagali Berlusconijevi parlamentarci, izbjeći taj proces. Berlusconijev odvjetnik Niccolò Ghedini nije htio komentirati današnju presudu, već je samo kazao da mora najprije pročitati njezino obrazloženje. Daniele Lorenzano, producent i bivši menadžer Fininvesta, osuđen je na tri godine i 8 mjeseci zatvora, a Gabriella Galetto, bivša menadžerica Berlusconijeve tvrtke u Švicarskoj, na godinu i pol zatvora. To je prva velika kazna za Berlusconija koji će se vjerojatno žaliti drugostupanjskom sudu.

Suđenje je počelo u srpnju 2006. godine, no pauzirano je jer je Berlusconija, tadašnjeg premijera, štitio zakon o imunitetu koji danas više nije na snazi. Berlusconi, koji je ovaj tjedan objavio da napušta čelo stranke Narod slobode te kako se neće kandidirati za premijera na izborima 2013. godine, u prošlosti se više puta nalazio na optuženičkoj klupi zbog svojih poslovnih poteza, no svaki je put oslobođen ili je na snagu stupila zastara. Berlusconiju se u Milanu sudi i za  seks s maloljetnom Marokankom Karimom el Mahroug i zataškavanje tog slučaja, a on optužbe odbacuje kao neistinite.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • Nini istrijan:

    Zato on prodaje Milan jer ga ceka visemiljunska kazna(u eurima naravno).

  • thismeanswar:

    Utajio je 1.8 milijardi eura. Tko ne bi 4 godine u zatvor za te pare?

  • cowboy:

    Prestar za zatvor, a ne za bunga bunga.