Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Berlusconi odlazi, samo ne danas...

Vijesti o Berlusconijevoj ostavci izmjenjuju se s opovrgavanjima, a financijska tržišta ljuljaju se u tom ritmu
07. studenoga 2011. u 14:17 7 komentara 6 prikaza
Silvio Berlusconi

– Neću podnijeti ostavku – odgovorio je Silvio Berlusconi na vijest o svojoj ostavci koju je na internetskom portalu lista Foglio napisao Giuliano Ferrara, glavni urednik toga glasila koji financira i Berlusconijeva obitelj i bivši ministar u njegovoj vladi. Na vijest o Berlusconijevoj ostavci vrijednosti na milanskoj burzi, koje su do tada bile u minusu, počele su naglo rasti.

Kako su se vijesti o Berlusconijevoj ostavci "ljuljale", tako se ljuljala i vrijednost na burzama. Svi, od Berlusconijevih najbližih suradnika do financijskih tržišta, žele njegov odlazak iz palače Chigi, sjedišta talijanske vlade, ali on se zalijepio za premijersku stolicu.

"Da će se Silvio Berlusconi povući, to je jasno. Pitanje je sata, neki kažu i minuta”, bila je prva vijest Ferrare u ponedjeljak oko 13 sati. Onda je došao Berlusconijev demanti iz Milana, gdje se nalazio na ručku s kćeri Marinom i sinom Piersilvijem iz prvoga braka. Ferrara je zatim “ispravio” svoju vijest i napisao da će Berlusconi zatražiti glasovanje o povjerenju vladi na pitanju mjera štednje koje su dogovorene s Europskom komisijom i MMF-om. Napomenut će da će podnijeti ostavku minutu poslije neizglasovanog mu povjerenja te će od predsjednika republike Giorgia Napolitana istodobno zatražiti raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora već u siječnju 2012.

O takvom se scenariju raspravlja, drži Ferrara.

Berlusconi, koji  ponedjeljak provodi u svojoj vili San Martino u Arcoreu pokraj Milana, osim sa svojom djecom, koja su na čelu njegovih tvrtki Mediaset i Mondadori, konzultirao se i s čelnikom koalicijske Sjeverne lige Umbertom Bossijem. U vilu San Martino stigao je i njegov odvjetnik, parlamentarac Niccolò Ghedini.   

Berlusconi je zatim potvrdio drugu Ferrarinu verziju. U utorak će se u zastupničkom domu parlamenta glasovati o izvješću o državnom proračunu za prošlu godinu. Na tom je dokumentu prije mjesec dana pala njegova vlada desnog centra. Sada će malo izmijenjen izvještaj biti ponovno predstavljen parlamentarcima. Vjerojatno će vlada desnog centra opet biti potučena, jer su u međuvremenu mnogi zastupnici iz Berlusconijeve stranke Narod slobode "pobjegli“ u druge stranke, posebno oporbene stranke  centra. Zatim će zatražiti glasovanje o povjerenju vladi i, nakon što bude  poražen, morat će konačno podnijeti ostavku. No Berlusconi se nada da će odmah biti raspisani prijevremeni izbori. Ali ako iz njegove stranke, koja je pobijedila na prošlim izborima, bude bilo onih koji bi mogli podržati neku vladu nacionalnog jedinstva, onda bi šef države Giorgio Napolitano mogao optirati za takvu mogućnost.

Kao premijer takve vlade se najčešće spominje Mario Monti, koji je studirao u SAD-u zajedno s Jamesom Tobinom, dobitnikom Nobela za ekonomiju, te koji je profesor ekonomije i bio je europski povjerenik od 1994. do 2004. godine. Dakle, ekonomski bi stručnjak mogao biti na čelu buduće talijanske vlade nacionalnog jedinstva.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Lijepo je vladati i imati novca na bacanje

 • ironyx:

  Ne moze dati ostavku dok ne rjesi neke stvari doma i spremi avion... mislim da nece moci nazad u Italiju tako brzo... najvjerovatnije ce poput Craxi-ja svojevremeno.. ili kao sto je probao i nas bivsi premjer... prica se o Antigui...

 • norahs:

  He, he - jedna od današnjih vijesti: Barlusconi najavio odlazak - skočile cijene dionica na burzama!!!