Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće u zatvor

Berlusconi će šest sati dnevno brinuti o narkomanima?

Silvio Berlusconi (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.08.2013.
u 16:46

Više se nikada neće moći kandidirati na parlamentarnim izborima. Mogao bi izgubiti i titulu “vitez rada” po kojoj je poznat u svijetu

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi više se nikada neće moći kandidirati na parlamentarnim izborima, a Senat, u kojem je sada izabran, glasovat će hoće li biti odmah izbačen iz parlamenta. Bit će mu oduzeta putovnica, pa i ona diplomatska koju imaju svi bivši premijeri, a mogao bi izgubiti i titulu cavaliere (vitez rada) po kojoj je poznat u svijetu.

Čeka se nalog o provedbi

To su samo neke mjere koje će protiv Berlusconija uslijediti nakon što je Vrhovni sud potvrdio četverogodišnju zatvorsku kaznu na koju ga je osudio drugostupanjski sud zbog utaje poreza njegove tvrtke Mediaset. Vrhovni sud prepustio je drugostupanjskom sudu odluku o duljini zabrane obavljanja javnih dužnosti. No, bez obzira na tu odluku, koja će biti donesena nakon nekoliko mjeseci i na koju će imati ponovno pravo žalbe, Berlusconi se više nikad neće moći kandidirati na parlamentarnim izborima.

Naime, po dekretu koji je 31. prosinca 2012. donijela vlada Marija Montija, nitko tko je pravomoćno osuđen na kaznu veću od dvije godine zatvora nema više pravo kandidirati se za parlament. Premda je Berlusconiju kazna smanjena na godinu dana kućnog pritvora ili društveno korisnog rada, budući da su mu, kao i svim osuđenicima, oproštene tri godine na temelju zakona iz 2006., ipak se računaju četiri godine zatvora kada je u pitanju kandidatura za parlament. Dakle, ako bi vlada sada ili za nekoliko godina pala, Berlusconi ne bi mogao biti kandidat stranke kojoj je na čelu.

Berlusconi neće ići u zatvor, ali što će činiti? Kao i za svaku pravomoćnu presudu, tako i za ovu Berlusconiju, tužiteljstvo treba izdati nalog o njezinoj provedbi. Berlusconi bi mogao dobiti nalog tek oko 16. rujna (jer se računaju odmori) nakon čega će imati mjesec dana vremena odlučivati želi li obavljati društveno korisnu djelatnost ili biti u kućnom pritvoru. Svi ljudi stariji od 70 godina mogu zamijeniti zatvorsku kaznu društveno korisnim radom.

Čekanje do godinu dana

Društveno koristan rad znači, primjerice, pomagati u nekoj ustanovi za liječenje narkomana oko šest sati dnevno. Ako Berlusconi bude izabrao društveno koristan rad umjesto služenja jednogodišnje kazne zatvora, onda će sud za nadzor nad takvim osuđenicima prihvatiti ili odbiti prijedlog ustanove u kojoj želi pomagati. Odluku o tome je li izbor ustanove dobar ili nije sud za nadzor može donijeti u roku do godine dana od primitka zahtjeva.

>>Berlusconi: Presuda je neosnovana, Italija nije pravedna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije