Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud Italije

Berlusconi će morati pred sud

Ustavni sud
13.01.2011.
u 17:47

Ustavni je sud neustavnim proglasio dio zakona o legitimnim nedolascima premijera na sudske procese

RIM – Ustavni je sud danas većinom glasova (12 naprama 3) ocijenio neustavnim zakon o legitimnoj nemogućnosti premijera da nazoči na sudskim procesima. Taj zakon uvela je većina desnog centra premijera Silvija Berlusconija nakon što je već Ustavni sud neustavnim ocijenio automatski imunitet premijera, kako bi mu i dalje omogućila zaustavljanje sudskih procesa. Ustavni sud krenuo je od ustavnog članka prema kojem su svi građani jednaki pred zakonom.  Zbog toga je neustavnim proglasio dio zakona o legitimnim nedolascima premijera na procese. Taj bi zakon, inače, trebao „sačuvati“ Berlusconija do listopada ove godine do kada je dobio „potvrdu“ svoje vlade da je u nemogućnosti dolaziti na procese.

Na osnovu toga zakona nisu se ni mogli održati procesi u kojima je Berlusconi osuđen za korupciju. Do sada je sjedište vlada davalo potvrdu o Berlusconijevoj zauzetosti koju je sud morao automatski prihvatiti. Ustavni sud danas je neustavnima proglasio pojedine članke zakona, odnosno one po kojima je vlada potvrđivala zauzetost premijera kao konačnu odluku, dok za „obične“ građane sudac koji vodi proces donosi konačnu odluku o tome je li netko stvarno opravdano odsutan. Od sada će sudac donositi odluku je li Berlusconi stvarno u nemogućnosti doći na sud zbog zauzetosti.

Berlusconija sada čekaju tri procesa u kojima je optužen za korupciju, ali neće podnijeti ostavku i neće, kako je već najavio, takva odluka ništa promijeniti.

Jedan proces je vezan za podmićivanje engleskog odvjetnika Davida Millsa, drugi je glede utaje poreza njegove tvrtke Mediaset i treći glede korupcije oko filmskih prava s tvrtkom Mediatrade. Berlusconi je Millsa podmitio, prema optužnici, sa 600 tisuća dolara kako bi prešutio neka njegova poslovanja. Mills je u Italiji već osuđen na četiri godine zatvora. U procesima Mediaset i Mediatrade optužuje se čelnike tvrtke, dakle i Berlusconija, pa i njegova sina Piersilvija, da su preko poduzeća u zemljama bez poreza prebacivali prava za filmove i TV-serije kako bi plaćajući manji porez stvorili crne fondove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije