Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernje novosti:

Berlin kritizira Zagreb kako bi mogao pritiskati Beograd

'04.05.2012., Zagreb - Zastava Europske unije i Hrvatska zastava na institucijskim zgradama na Markovom trgu, ilustracija.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
15.10.2012.
u 09:00

U analizi u Večernjim novostima piše da, iako hrvatski političari pokušavaju uvjeriti hrvatsku javnost da je izvješće do sada najpovoljnije, očito je da se iza kulisa odigrava prava mala diplomatska drama.

Beogradske Večernje novosti analiziraju razloge kritike Berlina upućene prije nekoliko dana Hrvatskoj iako je službeni stav Njemačke vjerovanje da će Hrvatska u idućih devet mjeseci ispraviti manjkavosti koje se spominju u izvješću Štefana Fülea, povjerenika za proširenje EU.

– Iz diplomatskih krugova može se čuti da je "treniranje strogoće" nad Hrvatskom zapravo paravan Njemačkoj za traženje nemogućih uvjeta od Srbije. Berlin namjerno zaoštrava odnos prema Hrvatskoj kako bi imao pokriće za strogost i prema Srbiji a da se to ne shvati kao "navijanje" za Zagreb u odnosu na pritiskanje Beograda. Njemačka je jedna od zemalja koja još uvijek nije ratificirala pristupni ugovor, a za sada nije jasno kada će to i učiniti. Prema svemu sudeći, Berlin će čekati proljeće i posljednje izvješće Europske komisije o Hrvatskoj, kada će konstatirati je li ispunjeno deset zahtjeva koje je Bruxelles postavio Zagrebu – navodi se u analizi u Večernjim novostima i dodaje da, iako hrvatski političari pokušavaju uvjeriti hrvatsku javnost kako je izvješće do sada najpovoljnije, očito je da se iza kulisa odigrava prava mala diplomatska drama.

Komentara 16

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
09:21 15.10.2012.

Hravtska mora nosit --Kriz--i za Srbiju ,,,uzas...

DU
Deleted user
09:21 15.10.2012.

Njemacka stvara odstupnicu ako se ne dogovorimo sa Slovenijom. Dragi smo mi Njemackoj ali stabilnost EU joj je draza. Sto mislite kako bi odjeknulo u svijetu kapitala da EU debakl oko prosirenja jer se jedna drzava svadja oko nekakve bankee . Sada bi se cak Slovenci mogli predomisliti i kao ratificirati sporazum jer ce Njemacka na sebe preuzeti to(batinu). Tako nitko nece niti posumljati da se u pozadini radi o notornoj nesposobnosti unije da vodi jedinstvenu politiku koja je i dovela do stanja u kojem je danas.

OB
-obrisani-
19:05 15.10.2012.

15.10.2012. u 10:06h Idler 3 je napisao/la: Ne znam jesu li naši istočni susjedi opsjednuti nama il premalo znaju o nama međutim Njemačka očigledno zna dovoljno i o jednima i o drugima !!! .. Nemci odlično znaju o vama .. Magdemburg se nemre zaboraviti tek tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije