Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Kamioni

Berislav Rončević: Savjest mi je čista, bit će što mora biti

berislav rončević (1)
Anto Magzan/PIXSELL
03.12.2010.
u 19:00

Tužitelji smatraju da je oštetio državu za 10 milijuna kuna, obrana da ništa nije dokazano

U ponedjeljak u devet sati sutkinja Jasna Smiljanić izreći će nepravomoćnu presudu bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu tadašnjem pomoćniku Ivi Bačiću, u aferi s kamionima, nakon što je suđenje okončano danas, završnim riječima USKOK-a i obrane.

– Savjest mi je čista, neka bude što mora biti – rekao je Rončević nakon rasprave, no nije htio reći kakvu presudu očekuje.

A USKOK-ovi tužitelji Ksenija Pavić i Darko Žegarac zatražili su osuđujuće presude (u nas ne smiju reći koliko godina), uvjereni da je optuženima dokazana zloporaba položaja s velikom štetom, od 10 milijuna kuna. Tužiteljica Pavić ističe i otežavajuće okolnosti za oba optuženika, za Rončevića da je kao diplomirani pravnik zloupotrijebio visoku funkciju na kojoj je osobitu brigu morao voditi o sigurnosti zemlje, a za Bačića to što je već dugo radio u Ministarstvu obrane i imao visok i važan položaj.

Prema USKOK-u Rončević i Bačić svjesno su išli u nabavu skupljih Ivecovih kamiona, što su potvrdili, uvjereni su tužitelji, i vještaci. Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović zatražio je oslobađajuću presudu, pitajući koju su neimovinsku korist pribavili drugome i tko je taj drugi, kako su prouzročili štetu i čime je Rončević iskoristio svoj položaj. Vilajtović ističe i da USKOK nije naveo koje su odredbe zakona prekršene ako je optuženi Rončević počinio kazneno djelo zloporabe položaja.

Podsjetio je i da je tadašnji ministar pravosuđa izjavio da je za otvaranje pregovora o poglavlju 23 uvjet – optužnica protiv Rončevića. Bačićev branitelj Ivo Farčić zatražio je također oslobađanje, a fokus završne riječi usmjerio na to da pokaže kako u nabavi ovih kamiona nikakve štete zapravo nije ni bilo te da nalazi vještaka nisu nimalo pridonijeli razjašnjenju okolnosti ovoga posla.

Komentara 11

PU
pulg
21:25 03.12.2010.

ajd da je i u ovoj našoj jadnoj zemlji netko zadovoljan SAVJEST ČISTA NOVČANIK PUN ( još samo da stranaćko vodstvo sredi taj dosadni sud taj sud)

KU
kukuriku
19:05 03.12.2010.

ma ako te Mesic´-tuzí.., dosta je i \"krivo-parkiranje\" i odmah 8-godina przúna.........

OB
-obrisani-
19:28 03.12.2010.

Siguran sam da naš Bero nije kriv,a ako i je kriv,to je jpš jedan dokaz ,da je nevin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije