Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
edukacijska Press berba

Berba je kompleksan proces, treba paziti na puno detalja: Najvažnije da nema 'neobranog grožđa'

Brodski Stupnik: Održana 2. Press berba u vinogradima vinarije Galić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
14.09.2021.
u 18:54

Kad se kašete napune, berači ne nose grožđe, nego dolaze nosači. Svatko radi svoj posao!

Jesen u vinogradu posebno je lijepa. Osim ukusnih plodova, odiše toplim bojama. Pokazalo se to i na ovogodišnjoj, drugoj po redu edukacijskoj Press berbi koja je u organizaciji Turističke zajednice Meridiana Slavonica održana u vinogradu Stupnički dvori u Brodskom Stupniku kod Slavonskog Broda.

Dugogodišnja je tradicija ovoga kraja za vrijeme berbe organizirati “Stupničku berbu grožđa”, veliko slavlje u čast loze i njezinih plodova koji nam donose vrhunska vina. Ove su godine u sklopu te velike priredbe i novinari učili kako brati grožđe. O tome što je važno kod berbe govorio je Alen Zadravec, voditelj proizvodnje i glavni tehnolog u vinariji Galić. Iako su ovdašnji vinogradi najpoznatiji po domaćoj perjanici sauvignon blanc te najdominantnijoj slavonskoj sorti graševini, vještina branja ovom je prilikom demonstrirana u nasadu jedinstvene talijanske sorte bijelog grožđa manzoni.

– Manzoni je jako rijetka ali perfektna sorta. Grozdovi su joj mali i valjkasti, aroma izuzetna, a parametri predobri – naglasio je Zadravec.

Sama berba jako je kompleksan proces i treba paziti na puno detalja. Za berbu su posebno važne kvalitetne škare kojima se spretno može rezati i ući u lozu, a najvažnije je da ne ostane “neobranog grožđa”. Ako na lozi ostane grožđa, posao nije dobro obavljen i tu se odbijaju minute (dobiju se penali). Kad se kašete napune, berači ne nose grožđe, nego dolaze nosači. Svatko radi svoj posao!

10.09.2021., Brodski Stupnik - Odrzana 2. Press berba u vinogradima vinarije Galic. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

– Grožđe se obično bere i s jedne i druge strane trsa, a kako u berbi ne vidimo kolegu s druge strane, mi enolozi stalno ističemo da morate paziti na sebe i svoje zdravlje, da vam se ne dogodi da jedno drugom odrežete prst – upozorio je Zadravec.

Press berbu u stupničkim vinogradima u turističkoj su zajednici Meridiana Slavonica iskoristili za promociju turističke ponude. Slavonci su poznati po dobroj i zdravoj autohtonoj hrani, uz hranu ide i piće, a zatim i aktivni turizam i boravak u prirodi. Upravo su to turistički aduti koje ima ova županija. Živopisni Brodski Stupnik nadaleko je poznata destinacija za ljubitelje grožđa, vina i aktivnog odmora, a dugogodišnja tradicija vinogradarstva i podrumarstva na ovom području jamac je i kvalitete vina ovdašnjih vinara.

Komentara 2

NO
nogogaz
19:15 14.09.2021.

"Berba je kompleksan proces, treba paziti na puno detalja: Najvažnije da nema 'neobranog grožđa' " na Balkanu je sve kompleksan problem!

ZA
zagi101
00:50 15.09.2021.

ajme koje filozofiranje oko tako jednostavne radnje kao što je berba, valjda su do sada svi koji imaju vinograde to krivo radili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije