Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beogradsko sveučilište pet puta bolje od zagrebačkoga

Od hrvatskih visokih učilišta najbolje je prošlo zadarsko, koje se našlo na 1254. mjestu, a iz našega susjedstva najbolji su Slovenci - Ljubljana je na visokom 201. mjestu.
16. siječnja 2010. u 20:54 188 komentara 633 prikaza
studenti
Foto: Mišo Lišanin

Da se Hrvatska nikako ne može zvati zemljom znanja, dokaže se barem dvaput u godini. Toliko često Webometric objavi rang-ljestvicu najboljih svjetskih sveučilišta na kojoj se baš nikada među prvih tisuću ne nađe niti jedno hrvatsko sveučilište. A povijest se ponovila i početkom ovog mjeseca kada je objavljena najnovija rang-ljestvica prema kojoj je Sveučilište u Zadru, koje se našlo na 1254. mjestu, naše najuspješnije sveučilište. Slijedi ga Sveučilište u Zagrebu koje je zauzelo 1449. mjesto, a splitsko se našlo na 3737. mjestu.

Ipak napredak

Koliko god ti podaci porazno zvuče, činjenica je da su Webmetricsovi rezultati prije šest mjeseci bili još “tragičniji”. Tada je najbolje rangiran bio Filozofski fakultet u Zagrebu koji se našao na 1617. mjestu, dok je Sveučilište u Zagrebu zauzelo 1912. mjesto. Znak da se ipak napredovalo pokazalo je Sveučilište u Splitu koje je prije pola godine na ljestvici bilo pod brojem 3798, kao i Zadarsko sveučilište koje se na prošloj ljestvici nalazilo na 2266. mjestu.

Da cijela situacija bude još “bolnija”, Sveučilište u Beogradu na najnovijoj ljestvici gleda nas s “visokog” 299. mjesta. I Sveučilište u Novom Sadu koje je na 800. mjestu bolje je rangirano od bilo kojega hrvatskoga kao i Sveučilište u Kragujevcu koje je zauzelo 1157. mjesto.

Dva najveća slovenska sveučilišta prošla su još bolje. Štoviše, Sveučilište u Ljubljani našlo se u samom vrhu, točnije na 201. mjestu od gotovo četiri tisuće rangiranih sveučilišta u svijetu, a Sveučilište u Mariboru zauzelo je 667. mjesto.

Upitna metodologija

Zašto smo tako loši, u čemu je problem? Odgovor je, kažu na sveučilištima, u metodologiji rangiranja sveučilišta. Kriterij po kojem se radi rang-ljestvica, naime, jest vidljivost na svjetskoj mreži, broj i opseg te popularnost kao i utjecaj internetske stranice sveučilišta. A naša sveučilišta nemaju objedinjeni web-prostor...

Dosad je na Sveučilištu u Zagrebu nekoliko puta najavljeno kako će se krenuti s objedinjavanjem weba jer bi samo taj potez mogao najveće hrvatsko sveučilište bitno pomaknuti naprijed na rang-ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta. Dok se to ne dogodi, Hrvati se mogu tješiti nimalo blistavim činjenicama da su od zemalja u okruženju lošije plasirana tek sveučilišta u BiH i Makedoniji. Tako je, primjerice, najbolje rangirano sveučilište iz BiH, ono sarajevsko, za oko 1400 mjesta lošije plasirano od najuspješnijeg hrvatskog sveučilišta, onoga u Zadru.

Hrvatska sveučilišta i zemlje u susjedstvu
HRVATSKA
1. Sveučilište u Zadru - 1254. mjesto
2. Sveučilište u Zagrebu - 1449. mjesto
3. Fakultet strojarstva Sveuč. u Osijeku - 2524. mjesto
4. Fakultet ekonomije Sveuč. u Osijeku - 3671. mjesto

SLOVENIJA
1. Sveučilište u Ljubljani - 201. mjesto
2. Sveučilište u Mariboru - 667. mjesto
3.Sveučilište del Litorale - 2022. mjesto
4. Sveučilište Nova Gorica - 3692. mjesto

SRBIJA
1. Sveučilište u Beogradu - 299. mjesto
2. Sveučilište Novi Sad - 800. mjesto
3. Sveučilište Kragujevac - 1157. mjesto
4. Sveučilište u Nišu - 1455. mjesto

BiH
1. Sveučilište u Sarajevu - 2661. mjesto
2. Sveučilište Mostar - 3887. mjesto
3. Sveučilište u Zenici - 4613. mjesto

Koliko god bilo “bolno” vidj

Koliko god bilo “bolno” vidjeti hrvatska sveučilišta loše rangirana, zacijelo mnogo veći udarac dožive neka od najpoznatijih europskih sveučilišta – britanska, francuska, njemačka, talijanska – kada vide da ih nema ni među prvih 45 na svjetskoj rang-listi. Točnije, jedino je europsko sveučilište među najboljih 50 u svijetu švicarski ETH koji se našao na 46. mjestu. Prvih deset mjesta tradicionalno je rezervirano za američka sveučilišta. A MIT (Massachusetts Institut of Technology) drugu godinu za redom na prvom je mjestu. Slijede ga Harvard pa Stanford i Berkley, a Cornell je na visokom petom mjestu.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Hajduk_058:

    po Bandiću bi trebalo ukinuti fakultete

  • cuperak plavi:

    @doowoper Sta si ti od toga pazario u Kragujevcu i Beogradu,znanstvenice?

  • Uskok ll:

    Ma sto vrijedi Srbima bolja sveucilista kad na njima nista ne nauce,stalno se nesto bune,ljute i prosvjeduju.