Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zajednički sustav

Beograd: 'Zaustavite stvaranje energetske velike Albanije'

Ilustracija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
03.12.2019.
u 18:32

Sporazumom između Prištine i Tirane, kosovo je i energetski neovisno o Srbiji

Sporazumom između kosovskog i albanskog elektrodistributera (KOSTT i OST) okončana je višedesetljetna totalna energetska ovisnost Kosova o Srbiji i njezinoj elektromreži. Prema navodima kosovskih medija, sporazum je potpisan uz znanje Europske mreže operatora prijenosnih sustava električne energije (ENTSO) i trebao bi, ako ne bude nekih iznenađenja, stupiti na snagu u travnju 2020.

– Potpisivanjem sporazuma Kosovo se odmaknulo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo dijelom OST-a. Ovo je povijesni sporazum za Kosovo i KOSTT jer smo do sada bili u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija). Potpisivanjem sporazuma i njegovom primjenom u travnju 2020. definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo dio regulatornog bloka s Albanijom – rekao je izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala.

Potpisivanje sporazuma i činjenica da Kosovo postaje energetski neovisno od Srbije službeni Beograd očekivano nije prihvatio najbolje te apeliraju na međunarodnu zajednicu da „mora zaustaviti stvaranje energetske velike Albanije“. Prema navodima srbijanskih čelnika, potpisivanje sporazuma elektrodistributera Kosova i Albanije o zajedničkom energetskom sustavu može utjecati na regionalnu energetsku i političku stabilnost te nastavak dijaloga Prištine i Beograda. Ukazuju i na to da je kosovska elektromreža građena u vrijeme dok je Kosovo bio dio Srbije i samim tim se iz republičkog proračuna izdvajao novac za gradnju sustava.

– Srbija je vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu, tako da najava stvaranja energetske velike Albanije predstavlja šovinističko lice prištinske politike. To je neprovedivo na terenu i mora biti zaustavljeno od međunarodne zajednice prije nego što proizvede posljedice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga – navodi se u pisanoj izjavi direktora Ureda za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije Marka Đurića.

Ključne riječi

Komentara 39

MA
Markos
19:40 03.12.2019.

Podrska Albancima. Samo se fino isklopite sa Srbije pa ljepo priklopite na Albansku mrežu. Tko one tamo išta pita....neka kmeće.

ST
Starotopoljanin
12:45 04.12.2019.

ej srbi,niste vi gradili te mreze vec Hrvatska iSlovenija,nasi novci su odlazili za nerazvijene,kao kosovo.sta je vase nista jer vi u jugi bivsoj ste bili portiri milicajci srbska vojska pod lozinkom jugoslavenska,direktori,a proizvodnja je bila hr. i slo.

MA
mateivic1
19:54 03.12.2019.

Koji su bolesnici srpski političari ha ha htjeli bi da nasiluAlbanci od njih kupuju struju ha ha pa čovjek nemože vjerovati šta ti srbi govore pa to je ka da bi srbi nama Hrvatima i Slovencima rekli da mi moramo uvoziti iz srbije sve energente i prehrambene proizvode jer smo bili u jednoj državi ha ha koje budaletine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije