Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićenje branitelja

Beograd Zagrebu prepušta suđenje Vukovarcu Purdi

\'UNUTRASNJA  10.01.2011. VUKOVAR - pukovnik Petar Janjic Tromblon  Branimir Bradaric/Vecernji list\'
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/3
10.01.2011.
u 21:44

Bila je to posve vojna akcija. Spreman sam pred sudovima reći što se dogodilo, ističe Petar Janjić Tromblon, zapovjednik akcije, koji zna za optužnicu protiv sebe te ne napušta Hrvatsku

Razrješenje slučaja Tihomira Purde očekuje se u srijedu kad u Zagreb stiže srbijanska ministrica pravde Snežana Malović te predstavnici tužiteljstva, otkriva ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Na pitanje znači li to da će Srbija prepustiti Hrvatskoj procesuiranje tog slučaja, ministar kaže: "Vidjet ćemo." Srbijansko Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine objavilo je da je predmet ratnog zločina za koji se tereti Tihomir Purda u fazi istrage preuzet s Vojnog suda i da je prošao prvu fazu revizije te da u njemu ima dovoljno osnovane sumnje da je Purda počinio ratni zločin.

Međutim, uskoro će zajednička komisija Hrvatske i Srbije napraviti novu analizu i reviziju predmeta s beogradskog Vojnog suda. Srbijanski tužitelji ne otkrivaju konkretno o čemu je riječ, no prema drugim izvorima, riječ je o ratnoj akciji u Vukovaru 5. studenoga 1991. godine kojom je zapovijedao Petar Janjić Tromblon koji je, za razliku od Purde, još prije tri godine doznao da je osumnjičen za ratni zločin. Janjić kaže da je u Vinogradskoj ulici toga dana bila probijena hrvatska linija i da su prema hrvatskim snagama krenuli arkanovci, vojska i tenkovi.

– U toj akciji poginula su četiri branitelja, ali i više njihovih vojnika. Uništili smo im nekoliko tenkova i dva pontonska mosta. Kad smo ih odbili, krenuli smo u čišćenje ulice. Purda i ostali bili su meni samo osiguranje i imali su zadatak ulaziti u kuće dvije minute nakon mene – kazao je Janjić.

Dr. Njavro ga operirao

Kad je akcija završila, jedan neprijateljski vojnik bio je živ, ali teško ranjen. Imobilizirali smo mu ruke i noge, bio je ranjen i u trbuh, polegli smo ga u nosila i vozilom koje je na moj poziv poslao Ivan Kapular prebacili ga u vukovarsku bolnicu. Putem su na nas pucali sa svih strana, pa ispada da smo riskirali živote da vojnika JNA prebacimo u bolnicu. Dr. Juraj Njavro ga je operirao, poslije smo doznali da je to bio Boban Gačić, a ja sam ponudio i krv – ispričao je pukovnik Janjić. Kaže i da ga je Gačić putem držao za ruku i molio: "Tromblon, nemoj dati da me ustaše zakolju!"

– Krv nisam mogao dati jer sam morao natrag u borbu, a kad sam se vratio u Vinogradsku, zvao sam motorolom kapetana JNA i rekao mu da dođe kaminom, bijelim stijegom i vojnicima u bijelom i bez oružja pokupiti mrtve koje sam poslagao. I tako je bilo. Zbog Gačića sam dobio strašne batine u logoru – kazuje Janjić, koji ne napušta Hrvatsku otkad je doznao da je osumnjičen, ali je, kaže, spreman odazvati se na poziv pravosuđa.

Purdu srbijanski tužitelji terete za namjerno ubijanje i nehumano postupanje s ranjenicima i bolesnicima. Njegova supruga Slobodanka kaže da je on znao da je protiv Janjića podignuta optužnica.

– I sada se pitam zašto onda i njega netko nije obavijestio i rekao da se pripazi i ne putuje nigdje jer bi mu se moglo dogoditi da ga uhite – pita se Slobodanka.

Generalna konzulica RH u Sarajevu Marijana Mikulić posjetila je Purdu kako bi provjerila kakav ima tretman u pritvoru. Donijeli su mu odjeću i higijenski pribor te su mu prenijeli poruke obitelji. Purda se razveselio, a glavna briga mu je kako se osjeća trudna supruga. Supruga pak kaže i da je Tihomir bolje jer se digla cijela Hrvatska pa se, kaže, nada da će mu i to na neki način pomoći. Čula se i s odvjetnikom koji je dodijeljen Tihomiru. Poslala mu je potvrdu o vremenu koje je taj vukovarski branitelj proveo u logorima Stajićevo i Begejci.

Potvrda o logorima

– Strašno je sve to, ne znam više koga zvati i tražiti pomoć. Samo da Tihomir izađe iz pritvora i vrati se djeci i meni – kaže. Purda je bio ispitivan o događajima u Vukovaru kad je bio zatočenik logora. Trebao je zapravo imati status ratnog zarobljenika, a njih se, upozorava prof. Berislav Pavišić, može pitati samo kako se zovu, kojoj jedinici pripadaju i koji čin imaju, a sve više od toga predstavlja kršenje konvencija. Zoran Šangut, koji je i sam bio zatočenik, kaže da su ih tukli i ispitivali tko je uništavao i tenkove ili sudjelovao u akcijama u kojima je bilo poginulih s druge strane.

Komentara 328

MU
mućanin1
11:46 11.01.2011.

11.01.2011. u 11:14h sveznalica100 je napisao/la: -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- @sveznalica100 Dečko, pravi rat je tek pred nama!!!

MA
Matan11
10:54 11.01.2011.

Gdine Boris, Hrvatska je postala neovisna drzava 25/06/1991 godine nakon sto je hrvatski Sabor donio odluku o prestanku svih drzavnopravnih veza za SFRJ. Istu odluku je istog dana donio i slovenski parlament. Nakon tog dana ni JNA ni bilo kakvee paravojne cetnicke formacije nisu imale sto traziti u Hrvatskoj. Ne kazem da ih je trebalo klati ali da se od njih nismo smjeli braniti, to mi nitko ne smije reci.

CR
crocro
07:20 11.01.2011.

Srbija podignula optužnicu protiv Purde i dr. Hrvatskih branitrelja zbog toga što je na teritoriju Hrvatske branio Hrvatski Vukovar, kojeg su došle sa zemljom sravniti kolone srpskih tenkova iz Srbije. I sada Srbija svirepo podnosi kaznenu prijavu protiv Purde koji se stavio u obranu Hrvatskog Vukovara. Jer po njihovom je morao dočekati pobjedničko ulaženje srpskih tenkova, bacajući na njih cvijeće i padati u bratske zagrljaje. To je njihov temelj za optužbu Purde i dr. Hrvatskih branitelja za ratni zločin. Hrvatska ne smije prihvatiti takve kvalifikacije niti za jednog branitelja Vukovara te žestoko odbaciti i onaj popis od navodno 40-tak Hrvatskih branitelja, jer oni nisu činili zločin oslobađajući Vukovar od nasilne agresije tuđina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije