Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oktobarska revolucija

Beograd se prisjeća kako je Milošević prije 14 godina srušen s vlasti

slobodan milošević
Foto: Youtube Screenshot
1/7
05.10.2014.
u 11:55

Masa prosvjednika predvođena bagerom upala je u zgradu Skupštine, zauzeli su i obližnju policijsku postaju, a dio prosvjednika je ušao u zgradu državne televizije koja je bila Miloševićev glasnogovornik i zapalili su prizemlje.

Mediji u Srbiji podsjećaju se kako je prije 14 godina srušen s vlasti Slobodan Milošević koji nije htio priznati rezultate izbora prem kojima je izgubio vlast pa su uslijedile demonstracije u Beogradu, a prosvjednicima su se pridružili i mnogi ljudi iz unutrašnjosti Srbije.

Nakon što je na izborima 24. rujna pobijedio Vojislav Koštunica, a izborno povjerenstvo prema nalogu Miloševića nije priznalo te rezultate već najavilo drugi izborni krug, Demokratska opozicija Srbije je pozvala građane na prosvjede koji su potrajali nekoliko dana.

Najveći prosvjed održan je u Beogradu 5. listopada 2000. i njemu su se priključile kolone iz mnogih gradova Srbije iako ih je policija pokušavala onemogućiti. Masa prosvjednika predvođena bagerom upala je u zgradu Skupštine, zauzeli su i obližnju policijsku postaju, a dio prosvjednika je ušao u zgradu državne televizije koja je bila Miloševićev glasnogovornik i zapalili su prizemlje.

Mjestu prosvjeda približila se kolona oklopnih vozila u kojima su bili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Službe državne sigurnosti, poznati po brutalnosti i ubojstvima Miloševićevih protivnika, ali nisu intervenirali.

Milošević je priznao poraz nakon što je u višednevnim prosvjedima ozlijeđeno 60 osoba, a dvije su poginule - jedna je pala pod bager, a druga od srčanog udara.

Prosvjeda se prisjetio i Ivica Dačić, predsjednik Socijalističke partije Srbije koji je tada bio jedan od najbližih Miloševićevih suradnika, a na godišnjicu tih događaja zahvalio je onima koji su organizirali demonstracije.

- Ja sam zahvalan ovima koji su izveli 5. listopad, jer da njih nije bilo, SPS se ne bi promijenio, a ni građani Srbije ne bi vidjeli kakvi su ovi koji su došli - rekao je Dačić za srpsku državnu televiziju.

>>'Tuđman je bio 'kralj Daytona', a Milošević je tražio jastoge iz Mainea'

>>Prije 13 godina pao Slobodan Milošević

Komentara 17

MX
Mister X
16:54 05.10.2014.

Sada nakon Miloševića seča blagostanje sloboda lova milina živjeti tamo sad. Hoče netko kao pametniji da nas tome upozori da nam objasni. med i mljeko demokratskog duha i zapadnjačke kulture ... Nerma više zabrane homoseksulcima sloboda do milog boga ... Još i oslobođeni brige i muke sa Šiptarima, Nato savez osvojio veliki dio teritorija Kosova i Metohije :::

Avatar spira
spira
12:00 05.10.2014.

On je bio loš ali zapadni plaćenici koji su došli posle njega su neuporedivo veće zlo za Srbiju

L0
luena 01
18:51 05.10.2014.

Da su ga srusili prije 24 godine i ne slusali nebi doslo do bezveznog ubijanja neduznih ,ali oni kao guske zaslepljene obecanjima slijedili velikog vojvodu ,na kraju ih pokrao i osramotio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije