Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Beograd pokreće postupak za zločin nad civilima u Dvoru na Uni

'vekaric_unu_27042011'
''
27.04.2011.
u 13:26

Vekarić je istaknuo da je i Hrvatska otvorila taj predmet i upitao zašto je danski vojnik do sada šutio o tom zločinu

BEOGRAD – Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je kako je tužiteljstvo pokrenulo postupak nakon saznanja o zločinu nad devet srpskih civila i invalida u Dvoru na Uni u kolovozu 1995., doznaje beogradski B92.

On je, gostujući u emisiji Kažiprst na B92, ocijenio da je "presuda hrvatskim generalima u Haagu otvorila Pandorinu kutiju i potakla ljude da govore o zločinima tijekom i nakon Oluje". Zločin, koji se dogodio 8. kolovoza 1995, počinilo je 12 maskiranih osoba što je posvjedočio danski vojnik koji je s ostalim pripadnicima danske jedinice UN promatrao zločin, podsjeća B92.

Vekarić je istaknuo da je i Hrvatska otvorila taj predmet i upitao zašto je danski vojnik do sada šutio o tom zločinu, najavljujući da će tužiteljstvo nastojati otkriti odgovorne za ovaj zločin.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije uputit će službeni dopis tužiteljstvu Danske za saslušanje sasluša vojnika Jana Velendorfa, pripadnika „plavih kaciga”,koji je u intervjuu za tamošnju televiziju izjavio kako su danski vojnici gledali masakr nad starim i hendikepiranim srpskim civilima u Dvoru na Uni, 8. kolovoza 1995., doznaje beogradska Politika.

- Očekujemo da dansko tužiteljstvo reagira na objelodanjivanje takvog zločina i kao svjedoka ispita očevidca. Temeljem te informacije formirali smo predmet i u kontaktu smo s Državnim odvetništvom Hrvatske. U tijeku su i provjere da li je haaško tužiteljstvo uvrstilo ovaj događaj u neki od svojih predmeta, jer u tom slučaju ne može biti procesuiran nigdje drugdje - kaže Bruno Vekarić, zamjenik tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije, dodajući kako srbijansko tužiteljstvo ima jako dobru suradnju s danskim kolegama.

Kako doznaje Politika, ovaj događaj bio je predmet istrage haaškog tužiteljstva, ali tada nisu saslušani neki svjedoci iz Republike Srpske. Županijsko državno odvetništvo u Sisku navelo je u priopčenju da je policija u rujnu 2006. obavjestila tužiteljstvo o ratnom zločinu u kojem su nepoznate osobe ubile bračni par i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama osnovne škole u Dvoru, piše Politika.

Ključne riječi

Komentara 133

DA
daba
18:26 27.04.2011.

Kosur-nisi informisan.Informisi se prvo.Uskoro ces dobiti dokaze kad su HR stigli na to podrucje.Gresis veruj.Ti znas samo sto ti je tudjman rekao.Ti si mu verovao,ali on je lagao naravno.

KO
kosur
18:27 27.04.2011.

daba, znaš li ti kada je Škrbac ostao bez zuba? Kad je pao s traktora, hehe Kako te nije sramota da uopče pominješ riječ laž, pa nema većih lažova i mamlaza od vas!

OB
-obrisani-
16:45 27.04.2011.

eh....glupost je neunistiva....a istina se nikad ne moze sakriti....kazu u lazi su kratke noge,sad mi je jasno zasto su svi hrvati kratkonoge i patuljasti.....mnogo,bre,lazete.....mnogo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije