Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Beograd: Dogovor o primjeni prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU

04.12.2008.
u 07:17

Predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković suglasili su se u srijedu navečer s prijedlogom dopredsjednika i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića o jednostranoj primjeni prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU od 1. siječnja 2009.

Dopredsjednik srbijanske vlade zadužen za europske integracije Božidar Đelić je kazao kako će to značiti oko 300 milijuna eura manjka prihoda u proračunu od carina, ali da će se on nadoknaditi uštedama u proračunu, a ne povećanjem carina ili poreza.

Kako agencija Beta doznaje u srbijanskoj Vladi, to znači da će prijedlog budžeta za iduću godinu biti revidiran, odnosno prioritet u novom proračunu bit će izgradnja Koridora 10, financiranje "projekta Fiat" i mjere aktivnog poticanja zapošljavanja.

Dopredsjednik srbijanske Vlade Mlađan Dinkić izjavio je ranije u srijedu da prijedlog srbijanskog proračuna za 2009. godinu odstupa od dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer ne predviđa primjenu prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU od 1. siječnja što je, kako je istaknuo, nedopustivo.

Novinarima je rekao kako je o tome netko morao javno progovoriti te da se i u drugim stavkama proračuna odstupilo od planirane makroekonomske politike za iduću godinu.

Nakon te njegove izjave, kako objavljuju beogradski mediji, za sat i pol je u Uredu predsjednika vlade riješena iznenadna drama o proračunu Srbije za iduću godinu i primjene Prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU.

Inače, srbijanska je vlada je još sredinom listopada priopćila kako je jednoglasno odlučila "da se od 1. siječnja 2009. godine počne s jednostranom primjenom prijelaznog trgovinskog sporazuma s Europskom unijom, a koji podrazumijeva postupno smanjivanje carina na uvoz proizvoda iz EU".

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije