Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sprečavanje brexita

Beneficije za Britaniju bit će udarac i za radnike iz Hrvatske

British Prime Minister David Cameron arrives at the EU council headquarters for the second day of a European Union leaders summit addressing the talks about the so-called Brexit and the migrants crisis in Brussels, Belgium, February 19, 2016. REUTERS/Yves
Foto: Reuters/PIXSELL
19.02.2016.
u 23:50

Vjerujem da je večerašnji dogovor dovoljan da preporučim ostanak Ujedinjenog kraljevstva u EU, poručio je Cameron

Britanski premijer započeo je večeras referendumsku kampanju za ostanak svoje zemlje u Europskoj uniji nakon što je oko 23 sata uspio s dvodnevnog summita EU u Bruxellesu otići s dogovorom koji su potpisali lideri ostalih 27 država članica i koji Britancima jamči nešto povoljniji položaj u Uniji.  

- Vjerujem da je večerašnji dogovor dovoljan da preporučim ostanak Ujedinjenog kraljevstva u EU jer ćemo imati najbolje od dva svijeta - rekao je premijer David Cameron pred novinarima po završetku summita, dodavši da će Britanija imati od EU ono što joj se sviđa, a bit će oslobođena onoga što joj se ne sviđa. - Srcem i dušom vodit ću kampanju za ostanak u EU - dodao je Cameron.

Dogovor koji bi trebao omogućiti britanskom premijeru Davidu Cameronu da na referendumu dobije podršku za ostanak u “reformiranoj” EU postignut je nakon 20-ak sati intenzivnog pregovaranja, koje je na trenutke izgledalo kao ozbiljna svađa, a na trenutke kao inscenirano odugovlačenje s ciljem stvaranja dojma da se Cameron žestoko borio i pobijedio. Taj dojam je Cameronu važan da bi kod kuće uvjerio birače da ga poslušaju i na referendumu, koji se očekuje u lipnju, glasaju za ostanak u EU.  

– Spreman sam ostati ovdje do nedjelje, najavio sam to svojoj ženi i djeci – rekao je Cameron na jednom od beskonačnih bilateralnih sastanaka na koje se summit razlomio kako bi Britanci pokušali pojedinačno postići kompromis sa svakom zemljom koja s nekim dijelom zahtjeva ima problem, a zatim se vratiti u sobu sa svih 28 i zacementirati stvar.  

Pojedinačni pregovori  

Hrvatski premijer Tihomir Orešković izostajao je iz tih bilateralnih pregovora jer je odmah na dolasku na summit rekao da Hrvatska nema “crvenih linija” preko kojih ne može ići, već da pristaje na sve britanske zahtjeve. Teoretski, pregovori o britanskom zahtjevu za ograničavanje prava radnika iz ostatka EU mogli bi stvoriti presedan prema kojem bi i niz drugih bogatih država EU u budućnosti uskraćivao sve radničke beneficije strancima iz ostatka EU, pa i hrvatskim radnicima. No premijer Orešković na ovom je summitu ostavljao dojam da ga to ne zabrinjava.  

– Svi shvaćamo izazove s kojima je Velika Britanija suočena i specifičnu situaciju u kojoj se nalazi. Shvaćamo da ima priljev (radnika iz ostatka EU, op. a.), socijalne pritiske, politički pritisak… I stoga je važno pronaći rješenje. Ne mislim da bi posljedice (u izostanku rješenja, op. a.) bile pozitivne za Britance ni za širu EU – rekao je Orešković u intervjuu za BBC u čiji se program javio uživo iz press-centra zgrade Europskog vijeća u Bruxellesu. U tom je intervjuu, vođenom na engleskom, hrvatski premijer bio rječitiji nego u izjavama hrvatskim novinarima izrečenim na hrvatskom jeziku. Višegradska skupina, koju čine Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka, bila je najglasnija u protivljenju zahtjevu o smanjenju beneficija za strane radnike iz EU. Poljaci su javno rekli da vide opasnost da se takva ograničenja, ako budu dogovorena, ne pojave samo u Velikoj Britaniji, nego i drugim državama. Danska već daje naznake da bi i ona željela smanjiti dječje doplatke za radnike koji su u Dansku došli iz istočne Europe, a ostavili su svoju djecu u domovini.  

Najvećim Cameronovim saveznikom na summitu pokazao se irski premijer Enda Kenny, koji je apelirao na kolege iz drugih zemalja da “treba pomoći Davidu”.  

– Njegova je stranka podijeljena. Njegov je kabinet podijeljen. Suočen je s neprijateljski raspoloženim medijima. Birači nisu naviknuti na takvu vrstu referenduma. Dajmo mu oružje kojim se može boriti – rekao je irski premijer.  

Najveći saveznik – Irska  

No na nizu drugih detalja pojavili su se prigovori drugih zemalja. Francuska je, primjerice, bila zabrinuta da će se britanski zahtjev o tome da dublje povezivanje eurozone ne smije ići na štetu članica EU koje nisu u eurozoni pretvoriti u pravo londonskog Cityja da blokira napredak eurozone. Britanski premijer, međutim, tvrdio je da njegovi zahtjevi ne smiju biti oslabljeni jer će se u tom slučaju on morati vratiti u London s aurom gubitnika, što povećava šanse da na referendumu pobijede oni koji zagovaraju izlazak iz EU. A nitko u EU zapravo ne želi da Britanija postane prva država koja je izašla iz Unije. O tome se, međutim, nije odlučivalo danas na summitu, već će odlučiti britanski građani na referendumu.

>> Cameron: Ispregovarao sam dogovor kojim će Velika Britanija dobiti poseban status u EU

Komentara 52

Avatar Jorge
Jorge
18:32 19.02.2016.

Kako ne bismo željeli da se stvori doajm o Europi na dva kolosijeka. sva prava koja se odobre VB trebalo bi ostaviti kao mogućnost i ostaim članicama.

Avatar think pink
think pink
19:00 19.02.2016.

"Hrvatski premijer Tihomir Orešković je rekao da Hrvatska nema “crvenih linija” preko kojih ne može ići, već da pristaje na sve britanske zahtjeve." - vauuu!!! kako državnički mudro! kako hrabro! kako odlučno! taj lik stvarno zna kako se brani nacionalni interesi u eu - pristaje bjanko na sve!!! i moja bi nepismena baba to bolje obavila. užas od "premijera".

PE
PETARZG
19:06 19.02.2016.

Da Hrvatska izrazi zelju da izadje iz EU, valjda bi netko Premijeru na kraju radnog vremena dobacio samo da ostavi kljuceve kod portira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije