Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi spor?

Benediktinke: Gradonačelnik Raba prodao je naše stanove!

rab
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
28.07.2012.
u 21:11

Samostanu je vraćena zemlja, od koje sestre nemaju nikakve koristi, jer je nema tko obrađivati

Dnevnik Talijanske biskupske konferencije Avvenire objavio je izjavu časne sestre Giuseppine Bacchije, poglavarice u samostanu svetoga Andrije u Rabu, oko sučeljavanja s bivšim rapskim gradonačelnikom Zdenko Antešićem oko povrata stanova. Antešić je trenutno zamjenik ministar pomorstva, prometa i infrastrukture,

Hrvatski program Radio Vatikana o tome je u subotu navečer objavio informaciju koju prenosimo u cjelosti:  ''U dnevniku Talijanske biskupske konferencije danas je objavljen članak naslovljen: Benediktinke u Rabu izazivaju gradonačelnika, u kojem se pripovijeda kako je tadašnji gradonačelnik Antešić, bivši komunist koji se presvukao u socijaldemokratsku odoru, za smiješan iznos, oko tisuću eura, prodao dva stana čije su vlasnice klauzurne sestre benediktinke.''

Premda je s bivšim gradonačelnikom sve bilo dogovoreno oko povrata spomenutih stanova, sadašnja je gradska uprava djelomično poništila dogovor, ističe se u članku.

- To su naši stanovi – izjavila je časna Giuseppina Bacchia, poglavarica u samostanu svetoga Andrije, pokazujući uredne dokumente.

Samostanu je vraćena zemlja, od koje sestre nemaju nikakve koristi, jer je nema tko obrađivati, a na nju moraju plaćati vrlo veliki porez, a ne vraćaju im se stanovi i stoga ne mogu primati nova zvanja. Samostan je benediktinki sagrađen u jedanaestom stoljeću, a oduzeta dva stanu sagrađena su 1938. godine. U pretijesnom samostanu živi devet časnih sestara, i premda mnoge djevojke žele ući u samostan, časne ih moraju odbiti jer ne znaju kamo smjestiti novakinje.

- Nama su potrebna ta dva stana ne samo za nove članove nego i da možemo otvoriti radionice za preživljavanje, jer živimo od rada svojih ruku. Novinar ističe da, unatoč demokratskim promjenama u Hrvatskoj, benediktinke gladuju kao i u vrijeme komunističkog režima. Mi smo benediktinska zajednica u tisućljetnom samostanu gdje se uvijek molilo, radilo i žrtvovalo u miru, a to više nije moguće jer su dio naših zdanja iznajmili turistima – napisale su časne tražeći pomoć.

Dugo se biskup Maffeo Ducoli zauzimao za mirno rješenje, ali nažalost nije uspio u svojim namjerama. Ipak čini se da će sestre sudskim putem doći do svoje imovine. I Silvano Mosele iz Verone zauzimao se za sestre benediktinke, čak je pisao i talijanskom predsjedniku Gigorgiu Napolitanu. Predsjednikov je odgovor bio jasan: Ako Hrvatska želi u Europsku uniju, onda mora riješiti i te zloporabe. Mnogima sad biva jasno zašto strani investitori izbjegavaju Hrvatsku, jer ne nudi pravnu sigurnost”.

>>Biskupi pognuli glavu pred papom i stali na stranu benediktinaca

Komentara 21

C1
c11dugi
21:19 28.07.2012.

Cudi me da vec nisu zapoceli protucrkveni postovi uvazenih forumasa od Ogera do Chemice, Ramba, OldFoxy itd.. Razlog tome je naravno svima jasan. Pre dugo su se zadrzali u Srbu na proslavi cetnickog derneka koji slavi napad i umorstva hrvata iz okolnih sela 1941.

PO
pogledajseuogledalo
21:25 28.07.2012.

Šta će vama stanovanja?Ni djece ni kučeta ni mačeta?

KA
kalifront
22:15 28.07.2012.

ovi rapski komunisti-socijalisti su posebna priča. gad do gada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije