Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN

Benedikt XVI. ne odlazi u mirovinu

papa Benedikt XVI.
26.09.2011.
u 11:10

Kada navrši 85 godina u travnju 2012., hoće li Benedikt XVI. podnijeti ostavku?

RIM – Informacija po kojoj bi Benedikt XVI. mogao podnijeti ostavku kada 2012. bude navršio 85 godina potpuno je neutemeljena, izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Naime, u listu Libero od nedjelje na prvoj je stranici novinar i pisac Antonio Socci napisao da bi papa mogao podnijeti ostavku s navršenih 85 godina. Novinari u pratnji Benedikta XVI. na putovanju u Njemačkoj zatražili su komentar na tu informaciju, a koju je kao “neutemeljenu” objasnio Lombardi.

Osim toga, i tijekom putovanja u Njemačkoj (od 22. do 25. rujna), gdje je održao 18 govora i izgledao da je u dobroj fizičkoj formi, Benedikt XVI. više je puta zatražio od vjernika da mole za njega kako bi podržali njegovu misiju.

– Za sada (ostavka Benedikta XVI. op. a.) samo je glasina, jedna osobna pretpostavka Josepha Ratzingera, te se nadam da neće postati vijest. Ali s obzirom na to da kruži Vatikanom, zaslužuje pažnju. Ukratko: papa ne odbacuje mogućnost podnošenja ostavke kada bude navršio 85 godina, dakle u travnju sljedeće godine – napisao je Socci.

– Papina izdržljivost na ovom putovanju najjasnije govori o njegovoj sposobnosti da se sučeli s vrlo teškim zadacima – naglasio je otac Lombardi. No, Socci podsjeća da je papa u knjizi “Svjetlo svijeta” novinaru Peteru Seewaldu glede papine ostavke kazao: “Kada jedan papa dođe do jasnog saznanja da nije više u stanju fizički, psihički i mentalno obavljati povjerenu mu zadaću, onda ima pravo, a u nekim okolnostima i obvezu, podnijeti ostavku”. U istoj knjizi Benedikt XVI. pitao se hoće li moći fizički izdržati svoj cijeli pontifikat.

Socci na prvoj stranici lista Libero piše da je Benedikt XVI. trenutačno u dobroj fizičkoj formi premda si i sam uvijek postavlja pitanje o energiji koju još ima i koliko će je dugo imati. Benedikt XVI. ocjenjuje i da je ovo razdoblje vrlo osjetljivo za Crkvu pa je stoga u Njemačkoj i “prodrmao” vjernike kazavši kako su i agnostici bliži Bogu od vjernika koji su to samo po krštenju, a u takvim se situacijama, kako je i sam kazao u spomenutoj knjizi, ne napušta kormilo broda.

O ostavkama papa uvijek je pisalo. Papa Pio XII. napisao je pismo ostavke koja se trebala provesti u slučaju da ga otmu nacisti, a što je bilo u njihovu planu.

Na taj način, napisao je Pio XII., nacisti bi zatočenoga “imali samo kardinala Pacellija, ali ne i papu”. I Ivan XXIII. u jednom je razgovoru sa svojim ispovjednikom spominjao ostavku u slučaju bolesti. Pavao VI., koji je uveo pravilo da na konklavi mogu sudjelovati kardinali koji imaju do 80 godina te da biskupi s navršenih 75 godina moraju odlaziti u mirovinu, ozbiljno je razmišljao o ostavci kada je 1977. godine proslavio svoj 80. rođendan. Suradnici su ga odgovorili od te namjere. I Ivan Pavao II. bio je pripremio pismo ostavke, nakon duge bolesti, koja se trebala primijeniti kada bi se ocijenilo da više nije sposoban voditi Crkvu. To su bila razmišljanja posljednjih papa, a znamo da je papa Celestin V. u 13. stoljeću podnio ostavku.

No, fizičko i psihičko stanje Benedikta XVI. je odlično i ne može se pretpostaviti njegovo napuštanje pontifikata. No jedna sumnja u mogućnost njegova odstupanja s dužnosti opravdana je kad se uzme u obzir podatak da još nije utvrđeno ni jedno papino putovanje u 2012. godini.

Ključne riječi

Komentara 3

X2
xychhr-200
11:59 26.09.2011.

. Kako sluga božji može i smije dati ostavku...? Pa on bi trebao imati toliko snage da preživi 100 života i više.

OB
-obrisani-
13:34 26.09.2011.

26.09.2011. u 11:59h xychhr-200 je napisao/la: . Kako sluga božji može i smije dati ostavku...? Pa on bi trebao imati toliko snage da preživi 100 života i više. ....... :-))))))))))) Ko je on bozja sluge. da li ti imas nekuneku vijugu u glavi?

OB
-obrisani-
14:35 26.09.2011.

Oni ne odlaze u mirovinu... Kad ostare, ili obole pa umru... ili ako ne odgovaraju vrhu.... oni \"obole\" Kakve ostavke? I jos da pobre penziju.... Aha, malo sutra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije