Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZVALA NA IZMJENE

Benčić: Pomoć osobnih asistenata je pravo, a ne milost koju daje Vlada

Zagreb: Predstavnici Možemo! komentirali novi HDZ-ov prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
28.03.2023.
u 19:01

Predsjednica kluba podsjetila je da je HDZ-ova većina odbila prijedlog oporbe da roditelji njegovatelji i nakon smrti djeteta šest mjeseci primaju punu naknadu, a narednih šest mjeseci pola naknade

Predsjednica saborskog kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić kazala je u utorak da je pomoć koju osobni asistenti pružaju "pravo, a ne milost koju Vlada daje" te pozvala da se novim zakonom to pravo omogući i onima čiji roditelji imaju status njegovatelja. Prema novom Zakonu o osobnoj asistenciji koji je pripremilo Ministarstvo socijalne politike, roditelji njegovatelji ne mogu računati na osobnog asistenta za njihovo dijete, upozorili su iz Zeleno-lijevog bloka koji zahtijeva da se ta odredba ukloni iz zakonskog prijedloga.

„Vlada nije ovdje da daje milost nego da osigurava prava koja su ljudima garantirana Ustavom, pitanje socijalnih prava je pitanje Ustava. U 30 godina nije osiguran osnovni zakonodavni okvir da osobe s invaliditetom budu integrirane u društvo, nego se na njih gleda kao na one koji troše resurse iz proračuna”, izjavila je Benčić na konferenciji za novinare.

Predsjednica kluba podsjetila je da je HDZ-ova većina odbila prijedlog oporbe da roditelji njegovatelji i nakon smrti djeteta šest mjeseci primaju punu naknadu, a narednih šest mjeseci pola naknade, te smatra da premijer Andrej Plenković sada koristi poziciju najranjivijih skupina u društvu kako bi dobio političke bodove. "Osobe s invaliditetom imaju određena prava za čiju su realizaciju potrebna dodatna sredstva, što trebamo financirati iz proračuna zato jer je to njihovo pravo, a ne zato jer je netko empatičan", napomenula je.

Bolje uvjete i za osobne asistente

Dok se od novog Zakona očekuje povećanje broja osoba koje će imati pravo na asistenta za oko 14 tisuća, zastupnica Zeleno-lijevog bloka Jelena Miloš upozorila je na nedostatak broja osobnih asistenata. "Ako im ne osiguramo puno radno vrijeme, ugovor na neodređeno i dostatnu plaća usporedivu s plaćama u socijalnom sektoru, neće biti moguće naći dovoljno asistenata, to neće biti zanimanje koje će ljudi htjeti raditi", rekla je Miloš koja smatra da podizanje naknade asistentima s 2 na 4 tisuće kuna nije dovoljno.

Trenutno oko 2 300 osoba koriste pomoć osobnih asistenata. Resorni ministar Marin Piletić nakon vladine sjednice krajem prošle godine najavio je da će izdvajanja za usluge osobnih asistenata u 2024. doseći milijardu kuna. Međutim, i oni roditelji koji će moći za svoje dijete dobiti osobnog asistenta, a riječ je o samohranim roditeljima koji žive u kućanstvu samo sa svojim djetetom, na pomoć asistenta mogu računati samo 22 sata mjesečno. Članica Možemo Ana Alapić takvu satnicu smatra nedovoljnom. "Moj sin ima 14 godina, boluje od spinalne mišićne atrofije, nepokretan je i nastavu prati od kuće. Iz sustava socijalne skrbi nemao nijednu socijalnu uslugu, već samo naknade". Roditelji ne mogu od 0 do 24 skrbiti o svojoj djeci bez adekvatne zamjene, dok s godinama postaju boležljivi i umorniji, upozorila je Alapić.

>> VIDEO Hrvati strahuju da neće moći platiti račune i kupiti hranu, o ljetovanju gotovo da ni ne sanjaju

 

Komentara 5

Avatar Moodleen
Moodleen
21:51 28.03.2023.

Ministar zdravstva bi morao značajno povećati broj psihijatara. Puno je blenčića u Lijepoj Našoj,

DU
Deleted user
19:19 28.03.2023.

a sto si ili ste napravili u zg...prvo i osnovno ne mozete osigurati vrtice za djecu...a laprdati o svemu ..e to mozemo do milr volje...itd itd

FO
forfun
21:08 28.03.2023.

Muuuuuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije