Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Benazir Bhutto posthumno dobila priznanje UN-a za ljudska prava

11.12.2008.
u 07:21

Sin ubijene pakistanske premijerke Benazir Bhutto primio je u srijedu u sjedištu Ujedinjenih naroda u njezino ime priznanje UN-a za ljudska prava, izjavivši kako je njegova majka činila sve što je bilo moguće na zaštiti ljudskih prava.

Ime Benazir Bhutto, koja je ubijena pred skoro godinu dana, našlo se tako uz još pet osoba i jednu organizaciju među dobitnicima visokog priznanja Opće skupštine UN-a povodom 60. obljetnice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Bhutto je ubijena u bombaškom napadu koji se dogodio nakon njezina obraćanja na predizbornom skupu 27. prosinca prošle godine.

Njezin suprug, Asif Ali Zardari, sada je pakistanski predsjednik nakon što je Pakistanska narodna stranka osvojila izbore u veljači ove godine.

Sin ubijene premijerke, 20-ogodišnji student Bilawal Bhutto Zardari, koji je nakon smrti majke postao jedan od predsjedatelja stranke, kazao je primajući priznanje kako je obuzet mješavinom tuge i radosti istaknuvši da je sretan što je UN na ovaj način posthumno odao priznanje njegovoj majci.

On je na tiskovnoj konferenciji odbio govoriti o napetostima između Indije i Pakistana nakon napada u Mumbaiju, za koji Indija okrivljuje militante sa sjedištem u Pakistanu.

Sin ubijene političarke uz ostalo je rekao kako se Pakistan i dalje suočava s nizom izazova kada je riječ o poštivanju ljudskih prava, no da će se s jačanjem demokracije uvjeti popraviti.

Uz Benazir Bhutto priznanje UN-a za ljudska prava dobili su i, također posthumno, Dorothy Stang, redovnica koja je branila prava siromašnih i urođenika u Brazilu, ubijena 2005., potom bivša visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour, bivši američki državni tužitelj Ramsey Clark, jamajkanska aktivistica za ljudska prava Carolyn Gomes te kongoanski doktor Denis Mukwege, a od organizacija Human Rights Watch, organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije