Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠIRENJE EU

Belgijsko Predsjedništvo ipak će pogurati Hrvatsku u EU

belgija
REUTERS
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
11.03.2010.
u 16:24

Dok je Chastel kaže da je završetak hrvatskih pristupnih pregovora u ovoj godini “preoptimističan”, te da proširenje EU neće biti prioritet belgijskoga predsjedanja EU-om, njegov šef Leterme tvrdi upravo suprotno

Belgija će “poticati” Hrvatsku da tijekom belgijskoga predsjedanja Europskom Unijom u drugoj polovici ove godine dovrši pristupne pregovore s Europskom Unijom, ustvrdio je belgijski savezni premijer Yves Leterme u razgovoru za belgijski frankofoni poslovni dnevnik L’Echo. Dodao je da će nastavak proširenja EU biti jedan od prioriteta belgijskoga Predsjedništva EU.

- Završetak hrvatskih opristupnih pregovora vrlo je važan. Moramo učiniti sve da ljudi shvate da pristupanje Uniji nije obmana. Ovo je povijesna prigoda da pridonesemo postojanosti toga područja, što je u europskome geopolitičkome interesu – naglasio je Leterme. On je također najavio skorašnji početak pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, “što bi pokazalo da EU još ima sposobnost uključivanja” novih članica. Za grčku blokadu Makedonije na putu u EU, kao i za srbijansko nepriznavanje neovisnosti Kosova rekao je da su to “teškoće koje se može riješiti”.

Leterme se tim izjavama oštro suprotstavio belgijskome saveznome državnome tajniku za europske poslove Olivieru Chantalu, koji je za portal EU Observer u utorak bio izjavio da je ”preoptimistično predvidjeti zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom tijekom belgijskoga predsjedanja”. Chastel je također rekao da, nakon triju proširenju EU sklonih predsjedništava – češkoga, švedskoga i španjolskoga – belgijsko biti “strogo i pošteno, te neće davati obećanja”. Dometnuo je da se” od Belgije me može očekivati ni magično rješenje za spor Atene i Skopja oko službenoga imena” Makedonije, kao ni davanje kandidatskoga položaja Crnoj Gori i Albaniji.

Nema sumnje da je premijerova riječ jača od riječi državnoga tajnika. No, ovaj sukob nagovješćuje da bi frankofone belgijske stranke – Chastel je Valonac iz Liegea – mogle biti manje naklonjene Hrvatskoj kao članici EU od flamanskih, čijim kršćanskim demokratima (CD&V) pripada premijer Leterme.

Komentara 13

Avatar Francetic
Francetic
08:27 13.03.2010.

ma raspada se k....c, budite sretni ako vas jednom prime.

OB
-obrisani-
14:48 12.03.2010.

prije da cé nam ga pogurati-ugurati odzada....

PI
pistaljka
00:53 13.03.2010.

Jebala vas Europska Unija! Zar vam Grčka ne govori dovoljno o toj zionističkoj oligarhijskoj diktaturi? EU vodi inkarnirani đavao i sa đavlom će završiti. Čemu gurati glavu u pakao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije