Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAZNE PRUGE

Belgijski željezničari štrajkaju nakon nesreće

kolodvor
Reuters
16.02.2010.
u 13:33

Dan nakon nesreće pokraj Bruxellesa, u kojoj je poginulo 18 osoba, belgijski željezničari spontano su napustili posao i stupili u štrajk u znak prosvjeda zbog loših uvjeta rada.

U Belgiji je željeznički promet u potpunom prekidu, što se odražava i na ostatak zapadne Europe i uzrokuje brojne zastoje vlakova. Belgija ima najveću željezničku mrežu u usporedbi s veličinom države – 3454 kilometra pruge – i promet vlakova je toliko gust da često zahtijeva savršenu koordinaciju da bi uopće funkcionirao. S obzirom na opseg prometa, nesreće poput jučerašnje u Halleu iznimno su rijetke.

Prema prvim izvještajima, nesreću u kojoj je poginulo najmanje 18 osoba (možda se ispod prevrnutih vagona pronađe još tijela) uzrokovao je prolazak vlaka kroz crveno; postoji automatski sustav u vlaku koji sprečava takvu grešku, ali jedan je vlak imao taj sustav a drugi nije. Jedan je strojovođa preživio nesreću, a drugi nije, prema prvim izvještajima prije potpune identifikacije ostataka poginulih.

Zbog pokidanih vodova iznad tračnica, i bez štrajka bila bi potrebna najmanje tri dana za uspostavu normalnog prometa. Ovako će ponovno pokretanje vlakova ovisiti o uspješnosti dogovora sa željezničarima, koji su u velikom broju spontano napustili radna mjesta u znak protesta zbog loših uvjeta rada, a slijedile su ih i njihove druge kolege te je spontani štrajk izazvao kompletan prekid željezničkog prometa.

Komentara 2

OB
-obrisani-
13:51 16.02.2010.

tako se to radi u belgiji, ljudi traže bolje uvjete rada, traže se uzroci nastalog problema a kod nas crveni odmah vide priliku za tjeranje ministra i rušenje Vlade!? nesreća je bilo i biti će ih, treba jednostavno činiti svee da se iste ne ponavljaju? sjećate li se da li je itko zartažio ostavku CKSKH 1974. kada je u Zagrebu stradalo na stotine ljudi? tada su ti isti linići šutjeli kao zaliveni??

OB
-obrisani-
14:08 16.02.2010.

tako je, u beligiji se to tako radi. mi smo ovdje navikli papati go*na i šutjeti . ali bitno je da ministri dobivaju 20 000 kuna plaće za ništa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije