Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Belgijski parlament izglasovao zabranu nošenja burki i nikaba

Nakon potvrde u Donjem domu, Zakon sada ide pred Senat. Očekuje se da će tamo biti potvrđen u lipnju ili srpnju.
29. travnja 2010. u 21:12 158 komentara 7 prikaza
Hoće li Francuzi zabraniti vožnju u burkama?

Donji dom belgijskog parlamenta jednoglasno je prihvatio zakon kojim bi se muslimankama u toj zemlji zabranilo nošenje burke i nikaba. Zabrana se odnosi na sva javna mjesta poput ulica, parkova, sportskih igrališta i dr., javlja BBC.

Glavni argument za prihvaćanje prijedloga zabrane zastupnicima bila je sigurnost jer će zabrana "pokrivala za lice" olakšati posao policiji u slučaju eventualnog počinjenja kaznenog djela.

Zastupnici su ustvrdili i da pokrivanje lica simobolizira represiju nad ženama što se protivi osnovnim ljudskim pravima.

Nakon potvrde u Donjem domu, Zakon ide pred Senat. Očekuje se da će tamo biti potvrđen u lipnju ili srpnju čime će Belgija postati prva zemlja u Europi koja je donijela takvu zabranu.

Iako u Belgiji ima gotovo pola milijuna muslimana, samo tridesetak žena u cijelom zemlji nosi burku ili nikab.

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • -obrisani-:

  Ups ! mislio sam cijenjena komentatorica Rea_ . Nešto mi se stalno Tajna vrzma na pameti :)

 • -obrisani-:

  Ja sam uvjek za megdan sperman. Prsa u prsa ako mogu birati.

 • Avatar trunchbull
  trunchbull:

  danas postoji budala koje generaliziraju nečiju vjeru i nazivaju je fašističkom. Takvi s bilo koje strane nikada neće mentalnim sklopom izaći iz 16. stoljeća i u glavi će im biti vjerski ratovi. I sada će pljuštati slični komentari. Islam se ... prikaži još! kao i kršćanstvo ne može generalizirati kao jedna cjelina, jer se razlikuje od društva do društva, od države do države i od učenja do učenja. Oni koji su putovali i upoznali razne kulture to znaju, a evo i nekih primjera: 1) Turčin na zapadu Turske (Izmir) ima mentalitet 100% drukčiji od Turčina s istoka zemlje (Diyarbakir). Na zapadu Turske se živi ultra - prozapadno. Imate noćne klubove, restorane, igraonice, kupališta, čak i nudističke plaže i mnoge druge sadržaje za mladiće i djevojke. Zapad je bogat i živi se od trgovine i turizma. Istok zemlje je siromašan, živi se uglavnom od poljoprivrede i od šverca, a istok Turske potresaju i međunacionalne tenzije i sukobi između Turaka i Kurda. Manja je razlika između Milaneza i Sicilijanca, nego između građanina Diyarbakira i Izmira. 2) Albanija je nedavno legalizirala homoseksualne brakove. U toj zemlji živi 75% muslimana. Je li ih legalizirala katolička Poljska? Nije. Protestantske Norveška i Sjeverna Irska? Nisu. Prema tome.................. 3) Jedan musliman iz Tunisa je svojim južnjačkim mentalitetom sličniji katoliku Španjolcu ili Grku pravoslavcu, nego li svome sunarodnjaku i muslimanu iz Jordana. Isto tako pravoslavac Rus nema mentalitetom ništa s pravoslavcom Grkom. Nemaju ništa zajedničko ni etnički, ni politički, ni u graditeljstvu, ni u prehrani, ni općenito u načinu življenja, a oba su pravoslavci. 4) Jedan vehabija će više mrziti šijita, nego kršćanina ili židova. Oni su \"nevjernici\" i imaju alternativu, dok je šijit \"otpadnik i heretik\" i kao takav nema alternativu. 5) Iran kao muslimanska zemlja ima bolje gospodarske i političke odnose s kršćanskom Austrijom, hinduističkom Indijom i budističkom Šri Lankom, nego što ih ima s muslimanskim Pakistanom. 6) U kršćanskoj Etiopiji postoji smrtna kazna, a npr. u muslimanskoj Turskoj ne postoji. I niz drugih primjera..................