Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez ograničenja

Belgijanci će dopustiti eutanaziju teško bolesne djece?

Bolesno dijete
Foto: Pixsell
28.11.2013.
u 07:44

Belgijski je parlament pred usvajanjem zakona kojim se ukidaju dobne prepreke za "ubojstvo iz samilosti", no ključnu odluku, uz roditelje, imat će psiholozi koji će morati utvrditi je li teško bolesno dijete svjesno svoje odluke

Belgijski roditelji moći će eutanazirati svoju teško bolesnu djecu, usvoji li tamošnji parlament takav zakon, donosi Guardian. Stručnjaci kažu da je opcija vrlo izgledna.

Eutanazija je univerzalni tabu svugdje u svijetu, no Belgija bi mogla biti prva zemlja koja će ukinuti dobnu granicu za postupak usmrćivanja čovjeka, s tim da bi i dalje postojale određene "zaštitne mjere", odnosno pristanak roditelja da odobre djetetovu odluku da umre.
- To je važan korak, ne samo za maloljetnike, već i za liječnike koji prolaze takve situacije - kaže Jacques De Gucht, senator iz Flamanskih liberala i demokrata, podržavatelja zakona, kojeg su predložili socijalisti.

Zakon bi propisivao psihološku procjenu mogućnosti djetetovog izbora i volje da ode u smrt, što je zaprepastilo oponente, jer smatraju da dijete nije sposobno donijeti takvu odluku, ili da je nemoguće utvrditi je li to u stanju.

- Oni (psiholozi) nekad kažu da je dobna granica proizvoljna, ali uvjerenje da je maloljetnik uopće zreo o tome odlučivati još je proizvoljnija, misli Els Van Hoof, demokršćanski senator. Njegova je stranka i dovela do trvljenja u koalicijskoj vladi premijera Elija Di Rupa, protiveći se glasanju o ovom kontroverznom zakonskom rješenju.

Belgija se smatra jednom od najliberalnijih zemalja u vezi eutanazije, koja je od 2012. legalizirana za odrasle koji nisu smrtno bolesni. Odonda godišnje ima oko 1400 slučajeva ubojstva iz samilosti. Susjedna Nizozemska već dopušta eutanaziju za djecu u dobi od 12 godina, od 2002. bilo samo pet takvih slučajeva.

Holy za eutanaziju, Burić protiv zbog zloupotrebe
 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar DonLon
DonLon
17:58 28.11.2013.

Hrabar korak Belgije. U mnogim zemljama se o eutanaziji raspravlja, za sada bez zakonskih okvira. U principu se nece krivicno goniti nikoga tko je pomagao kod eutanazije (recimo odveo nekoga na kliniku u Svicarsku). No dalje se ne ide, iakoiako je realno ocekivati kako ce se i to uskoro promijeniti jer je pritisak prilicno jak.

Avatar abakus
abakus
08:25 28.11.2013.

Sutra će kojekakve "civilne udruge" predlagati ovo i kod nas. Hvala Bogu da kaskamo za svijetom u svemu, pa i u onome što je negativno te imamo mogućnost na vrijeme kod nas spriječiti ovakve procese. Samo ako bude dovoljno pameti za to u narodu...

R2
r2d2xyz
08:20 28.11.2013.

Kuda ide ovaj svijet.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije