Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jačanje suradnje

Belgija želi "europsku obavještajnu agenciju"

Reuters/PIXSELL
30.11.2015.
u 11:36

Da bi se ta zamisao doista provela u djelo bilo bi nužno promijeniti neke sporazume unutar Europske unije, a nekoliko zemalja članica, poput Njemačke, ne skriva svoje neslaganje s tim

Belgija želi uspostavu "europske obavještajne agencije", prije svega u svrhu jačanja protuterorističke suradnje, izjavio je belgijski premijer Charles Michel.

"Danas imamo poteškoća, jer se informacije na europskom planu razmjenjuju bilateralno... danas nema usklađene razmjene podataka na razini Europe", rekao je Michel za francusku radio postaju RTL.

"Da obavještajne službe funkcioniraju besprijekorno u razmjeni informacija, u svijetu se više nikad ne bi dogodio nijedan atentat, ali nema ujednačenosti u razmjeni informacija", dodao je.

"Moramo čim prije uspostaviti europsku obavještajnu agenciju, europsku CIA-u" koja će prikupljati podatke o pojedincima "kod kojih se sumnja u radikalne namjere" i "razotkriti one koji imaju neprijateljske namjere", ustvrdio je Michel.

Istraga o krvavim džihadističkim napadima na Pariz 13. studenoga, u kojima je živote izgubilo 130 osoba, na vidjelo je izvukla nedostatke između obavještajnih službi.

Europski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopulos još je u petak predložio stvaranje europske obavještajne agencije.

No da bi se ta zamisao doista provela u djelo bilo bi nužno promijeniti neke sporazume unutar Europske unije, a nekoliko zemalja članica, poput Njemačke, ne skriva svoje neslaganje s tim.

>> Belgija optužila šestu osobu zbog napada u Parizu

Komentara 3

Avatar R & I
R & I
12:53 30.11.2015.

Europska Unija ima samo dvije vojske I dvije prave obavijestajne sluzbe, Francuska I Engleska, dok su sve ostale pod kontrolom istih I Amerike. Europa nije uspijela svih ovih godina napraviti iste putovnice, osobne karte, vozacke dozvole, uvesti Euro u svee svoje clanice, nije uspijela sagraditi I kontrolirati Schengen. Sve sto Europa dotakne, raspada se kao kula o karata, a o obavijestajnim agencijama mogu samo sanjati kao I o jedinstvu Europe.

Avatar nekakav
nekakav
14:13 30.11.2015.

ta agencija može biti samo jedna od ekspozitura američke cia-e. ništa drugo. nezavisna, samostalna, nikada to amer neće dozvoliti, da u europi se rodi nešto, u čemu on neće imati nadzor. tu vidimo pravo stanje stvari na terenu. amerikanci sui su okupirali zapadnu europu. rusi su istočnoj dali slobodu pred 25 godina. zapad (europe) je nažalost u tih 25 godina izgubio puno više slobode i neovisnosti nego su rusi ikad 'uzeli' ili utjecali na države u svom lageru. možete se zavaravati o nekakvom bogatstvu i razvoju na zapadu, kad je sve na kreditima i umjetno pumpanim vrijednostima. i rim je pao, egipat, grčka, perzija. ne vidim nikakve šanse opstanka zapadnog modela. slijedi poraz. islam je religija koja se budi, sve je u kaosu. al znamo da se iz kaosa rađa zvijezda. islam je već bio predvodnik mnogih lijepih stvari, dok je nazadno kršćanstvo spaljivalo vještice. muslimani moraju i budu nadvladali ovu strahotu koju imaju, i početi se razvijati. ne u smjeru saudijskog vehabizma, nego umjerenog islama, koji podrazumijeva i ženska prava i slobode. pa nisu oni ludi, znaju sve što je dobro i što treba. samo je zapad utjecao na njih, postavio krvoloke na vlast u muslimanskim zemljama, koji terorom održavaju vlast. zamislite demokraciju u saudijskoj arabiji. dal bi tolke milijarde ležale u američkim bankama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije