Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDAR VLAKOVA

Belgija: U sudaru vlakova poginulo dvadesetak ljudi

vlak, belgija
Reuters
Autori: Marko Fančović/VLM, Stojan de Prato / Bruxelles
15.02.2010.
u 11:26

Dva vlaka s putnicima koji su putovali na posao sudarila su se u predgrađu Bruxellesa. Uzrok sudara zasad nije poznat. Policija i vatrogasci izvlače unesrećene čiji se točan broj još ne zna.

U željezničkoj nesreći u bruxelleskom prigradskom naselju Buizingenu kod Hallea bilo je više poginulih i ranjenih. Prvi izvještaji o broju žrtava dosta su kontradiktorni:



Lodewijk de Witte, guverner provincije Flamanski Brabant, izjavio je da je poginulo deset osoba, gradonačelnik Buizingena Dirk Pieters izjavio je da su ga vatrogasci i spasioci obavijestili o 20 mrtvih, dok je iz belgijskih državnih željeznica stigao podatak o 25 poginulih.

Teže ozlijeđeni prevezeni su u okolne bolnice, a lakše ozlijeđenima pomoć se pruža u obližnjem sportskom centru.

Vlakovi koji su se sudarili u prometnoj špici, oko 8.30 ujutro, vozili su na linijama od Leuvena do Braine-le-Comte i od Quievraina do Liegea. Od siline udara prvi vagoni obiju kompozicija digli su se jedni na druge, a neki su se vagoni prevrnuli.

Željeznički je promet u Belgiji u prekidu, oko 25 vlakova zaustavljeno je na tračnicama i traži se alternativni način prijevoza njihovih putnika, a superbrzi Eurostar na liniji Pariz-Bruxelles neće voziti do sutra.

Još se ne zna točan uzrok nesreće koja se dogodila po ne prejaku snijegu. U prethodnoj teškoj željezničkoj nesreći u Belgiji koja se dogodila 2001. i u kojoj je osam ljudi poginulo u frontalnom sudaru putničkog i teretnog vlaka koji je bio na pogrešnom kolosijeku, uzrok je bio jezični nesporazum između flamanskog radnika na signalizaciji i valonskog (frankofonog) strojovođe.

U sudaru putničkog i teretnog vlaka u središnjoj Belgiji prije dvije godine bilo je 40 ozlijeđenih, ali nitko nije poginuo.

Prošao kroz crveno

U izjavi danoj četiri sata nakon nesreće, Lodewijk de Witte izjavio je da je broj poginulih 11, ali da će sigurno rasti jer su neki od 55 ozlijeđenih u vrlo teškom stanju. Prema prvim izvješćima, sudar je uzrokovalo to što je jedan od vlakova prošao kroz crveno svjetlo.

Belgijski premijer Yves Leterme, koji je prekinuo posjet Kosovu, izjavio je da “bez obzira na uzrok, prevladava osjećaj poraza”. Letterme namjerava, zajedno s kraljem Albertom, obići mjesto nesreće. Flandrijski premijer Kris Peeters, koji je trenutačno u San Franciscu, nazvao je to “crnim danom za Flandriju”, ali je “duboko impresioniran” brzom intervencijom i kasnijim djelovanjem sigurnosnih služba.

Sućut belgijskim vlastima i obiteljima žrtava uputili su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso, Europskoga parlamenta Jerzy Buzek i Europskoga vijeća Herman van Rompuy.

Ključne riječi

Komentara 12

KR
kreont
12:13 15.02.2010.

Zar se i njima to može desiti ???

PA
Parsifal
14:00 15.02.2010.

Naravno da je za ovo kriv Kalmeta i ako milanović ne zatraži njegovu ostavku ja ću se povući u ilegalu sa još šestoricom sekretara skoja i srušit ćemo ga.Tko zna dokle seže Kalmetin utjecaj,do sad je evo dokazano da jee Belgijske i Indijske željeznice pod njegovom šapo.

OB
-obrisani-
16:38 15.02.2010.

ma ovo je sigurno kalmeta kriv jel tako sdp ovci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije