Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Belgija bez vlade za kormilom Europske unije?

Usprkos zahtjevu Ustavnoga suda da se podijeli izborna jedinica BHV, u kojoj stanovnici jedne pokrajine mogu izabrati čelnike stanovnicima druge, frankofoni liberali to su odbili pa su flamanski liberali istupili iz vlade.
22. travnja 2010. u 16:05 7 komentara 8 prikaza
vožnja s ostavkom
Foto: Reuters

Belgijski savezni premijer Yves Leterme, flamanski kršćanski demokrat (CD&V), ponudio je u četvrtak kralju Albertu II ostavku svoje vlade. Učinio je to nakon što su flamanski liberali (Open VLD) odlučili istupiti iz vladajuće koalicije. Prihvati li kralj ostavku – a nije to odmah učinio, nego si je uzeo vrijeme za razmišljanje - Belgija bi mogla biti prvom zemljom koja će predsjedati Europskom unijom, u drugoj polovici ove godine, a da nema vladu koja bi je vodila. Poslijeizborni koalicijski pregovori ovdje, naime, uobičajeno traju mjesecima.

Pad vlade prouzročila je nevoljkost frankofonih stranaka da pristanu na podjelu jedine izborne jedinice u Belgiji koja se prostire preko pokrajinskih granica, Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV), a koju je naložio Ustavni sud. Oni se plaše da bi tom podjelom zabili još jedan čavao u kovčeg zajedničke države.

Od kralja određeni posrednik, bivši savezni premijer i gradonačelnik Vilvoordea Jean-Luc Dehaene (CD&V), sastavio je niz prijedloga koji bi zadovoljili i flamansku težnju za jasnom jezičnom granicom i frankofone zahtjeve za zaštitnim mjerama za frankofone koji su se naselili u flamanske općine oko Bruxellesa. O tim je prijedlozima trebao u četvrtak glasovati savezni parlament. No, frankofoni liberali (MR), koji su u Letermeovoj vladajućoj koaliciji, odbili su stavljanje podjele BHV-a na dnevni red, a poduprle su ih i ostale frankofone stranke.

Izbornu jedinicu BHV čini 19 dvojezičnih općina savezne pokrajine - Bruxelleska glavnogradska oblast te 35 flamanskih općina iz Flandrije, od kojih je sedam iz prstena oko Bruxellesa, sa znatnim udjelom doseljenih frankofona. Ustavni sud smatrao je nezakonitim da stanovnici Flandrije glasuju za kandidate iz Bruxellesa, i obratno, jer stanovnici jedne pokrajine ne smiju izabrati čelnike stanovnicima druge.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • Avatar Topgen
  Topgen:

  Srb , Belgija postoji takva vec 180 godina. Zasto haha ? Standard im je visi nego u Njemackoj. Prije se ti pozabavi tvojom drzavom , haha

 • MagicSerb:

  topgen, to što postoji 180 godina nije nikakav dokaz da nešto valja. Okrutni komunistički režim vlada u Severnoj Koreji već gotovo 70 godina pa nemaju šta da jedu. Što se tiče standarda, verovatno si u pravu i biće da je ... prikaži još! to jedini razlog koji ih i drži na okupu svih tih 180 godina. Ali kako mi se čini, 200. godišnjicu ne bu dočekali skupa, hahaha....

 • MagicSerb:

  \"Belgija\", hahaha. Ne mogu da čujem za tu \"državu\" a da se ne smejem. Treba je kao i prćiju BiH što pre raspračat i mir na Zemlji. Kako sebi mogu da dozvole takav cirkus nije mi jasno....