Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTAVKA PREMIJERA

Belgija bez vlade za kormilom Europske unije?

vožnja s ostavkom
Reuters
Autor
Stojan de Prato
22.04.2010.
u 16:05

Usprkos zahtjevu Ustavnoga suda da se podijeli izborna jedinica BHV, u kojoj stanovnici jedne pokrajine mogu izabrati čelnike stanovnicima druge, frankofoni liberali to su odbili pa su flamanski liberali istupili iz vlade.

Belgijski savezni premijer Yves Leterme, flamanski kršćanski demokrat (CD&V), ponudio je u četvrtak kralju Albertu II ostavku svoje vlade. Učinio je to nakon što su flamanski liberali (Open VLD) odlučili istupiti iz vladajuće koalicije. Prihvati li kralj ostavku – a nije to odmah učinio, nego si je uzeo vrijeme za razmišljanje - Belgija bi mogla biti prvom zemljom koja će predsjedati Europskom unijom, u drugoj polovici ove godine, a da nema vladu koja bi je vodila. Poslijeizborni koalicijski pregovori ovdje, naime, uobičajeno traju mjesecima.

Pad vlade prouzročila je nevoljkost frankofonih stranaka da pristanu na podjelu jedine izborne jedinice u Belgiji koja se prostire preko pokrajinskih granica, Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV), a koju je naložio Ustavni sud. Oni se plaše da bi tom podjelom zabili još jedan čavao u kovčeg zajedničke države.

Od kralja određeni posrednik, bivši savezni premijer i gradonačelnik Vilvoordea Jean-Luc Dehaene (CD&V), sastavio je niz prijedloga koji bi zadovoljili i flamansku težnju za jasnom jezičnom granicom i frankofone zahtjeve za zaštitnim mjerama za frankofone koji su se naselili u flamanske općine oko Bruxellesa. O tim je prijedlozima trebao u četvrtak glasovati savezni parlament. No, frankofoni liberali (MR), koji su u Letermeovoj vladajućoj koaliciji, odbili su stavljanje podjele BHV-a na dnevni red, a poduprle su ih i ostale frankofone stranke.

Izbornu jedinicu BHV čini 19 dvojezičnih općina savezne pokrajine - Bruxelleska glavnogradska oblast te 35 flamanskih općina iz Flandrije, od kojih je sedam iz prstena oko Bruxellesa, sa znatnim udjelom doseljenih frankofona. Ustavni sud smatrao je nezakonitim da stanovnici Flandrije glasuju za kandidate iz Bruxellesa, i obratno, jer stanovnici jedne pokrajine ne smiju izabrati čelnike stanovnicima druge.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Topgen
Topgen
16:54 22.04.2010.

Srb , Belgija postoji takva vec 180 godina. Zasto haha ? Standard im je visi nego u Njemackoj. Prije se ti pozabavi tvojom drzavom , haha

MA
MagicSerb
17:19 22.04.2010.

topgen, to što postoji 180 godina nije nikakav dokaz da nešto valja. Okrutni komunistički režim vlada u Severnoj Koreji već gotovo 70 godina pa nemaju šta da jedu. Što se tiče standarda, verovatno si u pravu i biće da je to jedini razlog koji ih i drži na okupu svih tih 180 godina. Ali kako mi se čini, 200. godišnjicu ne bu dočekali skupa, hahaha....

MA
MagicSerb
16:49 22.04.2010.

\"Belgija\", hahaha. Ne mogu da čujem za tu \"državu\" a da se ne smejem. Treba je kao i prćiju BiH što pre raspračat i mir na Zemlji. Kako sebi mogu da dozvole takav cirkus nije mi jasno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije