Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahuktale pripreme

Bedemi u znaku vitezova i kraljeva na 6. renesansnom festivalu

Renesansa KC (1)
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
10.08.2011.
u 10:00

Velika priredba u duhu Srednjeg vijeka održava se od 1. do 5. rujna pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista

Tri tjedna ostala su do najvećeg povijesnog spektakla u ovom dijelu Europe – Renesansnog festivala koji će od 1. do 5. rujna Koprivnicu vratiti u bajkovito doba vitezova, dama, kraljeva i princeza.

Gutači vatre, žongleri...

Šestu godinu zaredom, u organizaciji gradske Turističke zajednice, koprivnički bedemi vratit će se u srednjovjekovno doba. Ove se godine, najavljuje Renato Labazan, direktor TZ-a, očekuje više od 700 kostimiranih sudionika, te 20 viteških skupina iz svih krajeva Hrvatske, Slovačke, Italije, Mađarske, Češke i Slovenije. Velik je interes i trgovaca i obrtnika, koji, da bi sudjelovali u festivalu, moraju zadovoljiti visoke kriterije – proizvodi moraju biti domaći i napravljeni isključivo od prirodnih materijala.

Manifestacija počinje u četvrtak 1. rujna otvorenjem izložbe bačvara u Muzeju te noćnim programom na bedemima – nastupima gutača vatre, koprivničkih mušketira i glazbenih skupina. Sljedećeg dana na bedemima će se predstaviti većina viteških skupina, a glavni će dan biti subota. Tada će kralj sa svojim podanicima u centru grada ubirati maltarinu, odakle će povorka krenuti na bedeme gdje će već trajati srednjovjekovni sajam.

Bit će postavljeni viteški šatori, skupine će prezentirati život u viteškom logoru, kraljevi podanici spremati gozbu. Pripremaju se i igre za puk, a neće izostati ni prigodne kulinarske delicije. Vrhunac programa bit će uprizorenje noćnog napada na Koprivnicu s katapultima, bakljama, užarenim kuglama i brojnim drugim atrakcijama.

– Program se neće odvijati samo na jednoj pozornici nego na cijelom području bedema tako da će posjetitelji dobiti osjećaj kao da se nalaze u srednjem vijeku – kaže Labazan. Napominje i kako će cijelo vrijeme na bedemima svirati originalna glazba, a najavljuje i neka glazbena iznenađenja.

Besplatan vlak

S obzirom na to da je lani festival uživo vidjelo nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, očekuje se da će njihov broj ove godine biti i veći. Napomenimo da će u subotu 3. rujna iz Zagreba voziti besplatan vlak Carlsberg Croatije, a pivovara će organizirati Dan otvorenih vrata. Osim toga, od 1. do 3. rujna u kampusu će trajati Rocklive festival na kojem će nastupiti Kiril Džajkovski, Brains, Gustafi, Let3, Elemental, Pips, Chips&Videoclips, Overflow i drugi, dok će na sajmištu biti i konjički turnir.

 

Komentara 4

TL
tlesko11
17:19 10.08.2011.

Ovo je loša kopija Špancirfesta!!! U VŽ je barok, a tu renesansa. Mršićeva parodija. Mada se mnogi neće složiti s tom činjenicom...

Avatar pretorijanac
pretorijanac
17:40 10.08.2011.

;-) ...ovogodišnji se tkzv. renesansni festival organizira pod krilaticom \"NE U EU\" !

MA
maksma
11:55 21.08.2011.

Sve je to lijepo , ali mi nikako nije jasno zašto se svake godine poklapa sa \"Špancirfestom\" i Sv.Nedjeljom u Ludbregu. Bilo bi puno više posjetitelja tjedan poslije kada nema više nikakvih većih događanja u sjeverozapadnom dijelu hrvatske. Ovo se čini kao neko loše natjecanje. Špancir već godinama traje 2 tjedna , Sv.Nedjelja je već godinama 10-ak dana, a Renesansni koji se održava 6-a godina i traje 3-4 dana bilo bi lako prilagoditi. I bilo bi više posjetitelja i veća zarada. Šef turističke zajednice je profesor zemljopisa , matematika i biznis su mu izgleda strani .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije