Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma Vatikanske banke

Bečki kardinal Schönborn novi je Papin povjerenik

vatikan
Foto: Press Association/Pixsell
16.01.2014.
u 07:29

Rado ću poduprijeti Papu u njegovoj namjeri da Vatikanska banka ponovno ispuni svoj prvotni cilj i služi po nalogu crkve, rekao je bečki kardinal za austrijsku Katoličku agenciju Kathpress

Nakon smjene četiri kardinala nadzornog tijela skandalima uzdrmane Vatikanske banke, papa Franjo je u srijedu imenovao nove povjerenike među kojima je i bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn.

Zadaća Povjerenstva kardinala kao spone između Pape i Nadzornog odbora petorice laika iz različitih zemalja svijeta je nadzire rad banke čiji je službeni naziv Institut za vjerska djela (IOR) i dogovara strategiju poslovanja.

- Rado ću poduprijeti  Papu u njegovoj namjeri da Vatikanska banka ponovno ispuni svoj prvotni cilj i služi po nalogu crkve - rekao je bečki kardinal za austrijsku Katoličku agenciju Kathpress. Dodao je kako je riječ o potpori Papi Franji u njegovim naporima da reformira Kuriju i obnovi Crkvu.

- Za to je bilo potrebno ukloniti ometajuće elemente - istakao je Schönborn. Zahvalan Papi da ga je izabrao među svoje nove povjerenike, bečki je kardinal rekao kako će ''prema snazi i datim mogućnostima“ obnašati novu dužnost. Uz Schönborna, novi Papini povjerenici su i kanadski kardinal Thomas Christoph Collins te nadbiskup Pietro Paolin, novi vatikanski državni tajnik koji bi 22. veljače trebao postati kardinal te Španjolac Santos Abril y Castillo iz crkve Santa Maria Maggiore u Rimu.

Od starih članova u nadzornom tijelu banke ostaje francuski kardinal Jean Louis Tauran. Članovi Povjerenstva kardinala za nadzor Vatikanske banke dobili su petogodišnji mandat. Ukoliko banku neće biti moguće reformirati, Papa Franjo nije isključio ni mogućnost njenog zatvaranja.

>>Vatikanska banka zatvara račune veleposlanstava

Komentara 2

AL
Alkana
10:45 16.01.2014.

Odličan izbor! Kardinal Schönborn bi mogao biti i neki budući papa.

Avatar Dolar=0
Dolar=0
14:39 16.01.2014.

Predstavnici Vatikana danas su odgovarali na pitanja o navodima o seksualnom zlostavljanju dece u crkvi na saslušanju koje je organizovao Komitet UN za prava deteta u Ženevi. Vatikan treba da odgovori na pitanje koje su mere preduzete za borbu protivv pedofilije posle niza skandala koje je pokušala da prikrije ili minimizira. Nadbiskup Silvano Tomazi rekao je na saslušanju da takvi zločini "nikad ne mogu biti opravdani" bilo da su počinjeni kod kuće, u školi, za vreme sportskih aktivnosti ili u verskim organizacijama i strukturama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije