Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren festival

Bečke svečane tjedne obilježit će i Krleža

beč
Waltraud Grubitzsch/DPA/PIXSELL
11.05.2013.
u 20:18

U sklopu uglednog festivala publika će imati priliku vidjeti u bečkom Volkstheateru i premijeru prvi put objedinjene tri drame Miroslava Krleže, „Gospoda Glembajevi“, „Galicija“ i „U agoniji“

 „Beč, Beč, samo ti jedini“, bilo je geslo spektakularnog otvaranja ovogodišnjih Bečkih svečanih tjedana (Wiener Festwochen), jednog od najuglednijih međunarodnih festivala kazališne, glazbene i likovne umjetnosti u Austriji, u petak navečer na trgu ispred bečke Gradske vijećnice.

Bogat i raznolik program otvaranja, od klasične do rok i tradicijske glazbe te starogradskih bečkih pjesama i opereta okupio je zbog hladnog i kišnog vremena na otvorenom znatno manje posjetitelja nego lani kada ih je bilo oko 40 tisuća.

Festival je otvorio gradski savjetnik za kulturu Andreas Mailath-Pokory, istaknuvši kako će narednih šest tjedana u Beču u središtu pozornosti biti međunarodna umjetnost i njeni promotori. Kroz program je vodio poznati austrijski kazališni glumac Nicholas Ofczarek. Umjetnički vrhunac večeri bio je nastup popularnog austrijskog glazbenika, gradišćanskog Hrvata Willija Resetaritsa koji je pred TV-auditorijem i nazočnim Bečanima i njihovim domaćim i inozemnim gostima izveo jednu od tradicionalnih hrvatskih pjesma na izvornom gradišćansko-hrvatskom jeziku, kao i nastup Ernsta Moldena u duetu s Ursulom Strauss, Fatime Spar te austrijske operne pjevačice Angelike Kirchschlager.

Do 16. lipnja Bečki svečani tjedni ponudit će u glazbenom, kazališnom i likovnom programu 40 produkcija, uključujući deset premijera i ukupno više od 270 izvedbe s umjetnicima iz 40 zemalja, među kojima i iz Hrvatske.

U sklopu uglednog festivala publika će, između ostalog, imati priliku vidjeti u bečkom Volkstheateru i premijeru prvi put objedinjene tri drame Miroslava Krleže, „Gospoda Glembajevi“, „Galicija“ i „U agoniji“. Objedinio ih je pod nazivom „U agoniji“ koruški Slovenac Martin Kušej u koprodukciji s uglednim Residenztheaterom iz Münchena, čiji je intendant.

Na bečkom festivalu gostovat će i Oliver Frljić s predstavom Teatra ITD „Mrzim istinu“.

Voditelj festivala Luc Bondy, ove je godine posljednji put na čelu ove ugledne bečke manifestacije, koju je uspješno vodio posljednjih 16 godina. Naslijedit će ga slijedeće godine austrijski pijanist i menadžer za kulturu Markus Hinterhäuser.

>>\"U Bečkoj filharmoniji nema grijanja fotelja: i direktori sviraju\"

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije