Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavna gošća Le Pen

Bečka policija u punoj pripravnosti zbog bala desničara

Marine Le Pen
PIXSELL
27.01.2012.
u 15:31

Ove se godine očekuje do tri tisuće prosvjednika protiv bala koji okuplja desničare iz Austrije i drugih europskih zemalja.

Bal desničarskih studentskih organizacija koji se u petak navečer održava u bečkom dvorcu Hofburg uzbunio je Austriju, posebice protivnike desničarske i ultradesničarske ideologije koji su najavili oštre prosvjede zbog kojih će ova već tradicionalna fašnička manifestacija biti strogo osigurana

Iako se austrijska policija nada da će val proći bez incidenata i nasilja, na oprez pozivaju prijetnje raznih radikalnih grupacija iz zemlje i inozemstva.

Lani je policija morala zabraniti održavanje prosvjeda na dan održavanja bala, jer je već uoči ove manifestacije došlo do sukoba s prosvjednicima. Ove se godine očekuje do tri tisuće prosvjednika protiv bala koji okuplja desničare iz Austrije i drugih europskih zemalja.

Prosvjednici će svoje nezadovoljstvo moći izraziti duž glavne bečke ulice Ring, gdje je za govornike postavljena posebna pozornica.

Austrijski mediji ističu da se može očekivati nerede te kako će  ispred i oko bečkog Hofburga biti raspoređeno oko tisuću policajaca.

Dok iz uprave bečke policije uvjeravaju da će biti održan javni red i mir, mediji podsjećaju kako su se već s najavama bala počele prijetnje ljevičarskih i radikalnih organizacija, kao i prosvjedi predstavnika Židovske općine u Beču jer su desničari bal organizirali upravo na godišnjicu oslobađanja Auschwitza, najvećeg i najstrašnijeg koncentracijskog logora nacističke Njemačke, što je njihov predsjednik Ariel Muzicant nazvao "namjernom provokacijom njemačko-nacionalnih studentskih udruga“.

Građani su pozvani da u petak poslijepodne i navečer zaobilaze prilaze bečkom Hofburgu, koje policija zatvara za prolaz i promet u 16.30 sati, odnosno tri i pol sata prije početka bala.

U izjavi, koju je prenijela austrijska državna televizija ORF u svom prvom popodnevnom dnevniku, čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz Christian Strache navodi da iza prosvjeda stoje "crveni“ i "zeleni“. To je, kako je rekao, "sramotno“, istaknuvši da posjetitelji bala nisu ekstremisti i antisemiti i kako FPÖ razmišlja o poduzimanju pravnih koraka zbog njihova javnog klevetanja i vrijeđanja.

Za glavnu gošću ovogodišnjeg bala desničarskih studentskih organizacija, koji je UNESCO, za razliku od ostalih bečkih balova koje su Austrijanci prijavili, skinuo s liste svjetskih nematerijalnih kulturnih dobara, najavljena je Marine Le Pen, šefica francuskog Front Nationalea.

U petak je na Heldenplatzu kraj bečkog Hofburga održana komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i položen vijenac.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar madcap
madcap
15:40 27.01.2012.

Marš nacista pod krinkom nekakvog \"bala\". Policija treba zabraniti takve skupove a organizatore privesti na informativne razgovore neka objasne zašto šire nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju među ljudima. Ako pak izađu balati, zabalati ih pendrekom, odnosno obrazovnom palicom te razbiti i rastjerati. Dosta je bilo njihovih marševa.

KU
Kundenservice24
15:42 27.01.2012.

Sudis na osnovu novinskog clanka da se radi o fasistima i mrziocima, rasistima, nacistima? ili raspolazes nekim pouzdanijim informacijama?

KU
Kundenservice24
15:34 27.01.2012.

Ako ekstremni ljevicari ostanu lijepo sjediti doma sve ce proci u najboljem redu! Dakle treba sprijeciti ekstremnu ljevicu da pravi pizdarije i sve ce biti u redu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije