Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita okoliša

Bečanin ostao u šoku: 'Nisam očekivao da ću za ovo stvarno dobiti kaznu'

Danas se obilježava Svjetski dan nepušenja
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL
08.12.2023.
u 09:27

Građanin iz ove priče još je i dobro prošao, s obzirom na to da za bacanje smeća na ulici u Beču možete dobiti kaznu i od 100 eura

Teško je naći osobu koja ne želi živjeti u čistom, održavanom gradu, no usprkos željama, neki se ne pridržavaju temeljnih pravila poput - ne bacaj smeće na ulicu. Austrija je odlučila tome doskočiti novčanim kaznama i oštrim kontrolama čistoće.

Tako je jedan stanovnik Beča u utorak dobio novčanu kaznu od 50 eura jer je bacio opušak cigarete na cestu, piše Fenix magazin. Pripadnik patrole 'WasteWatchers' prišao mu je i upozorio ga na opušak koji je maloprije bacio, zatražio od njega identifikacijske dokumente te mu ispisao kaznu od 50 eura.

Bečanin je ostao u šoku, ističući kako nije očekivao da će stvarno dobiti kaznu. "Čovjek je bio vrlo strog, nije mario za moju ponudu da pokupim opušak i bacim ga u smeće" opisao je. Ukupno 40 'WasteWatchers' zaposlenika u civilu patrolira glavnim gradom Austrije te paze da stanovnici ne zagađuju kako bi trgovi i ulice ostali čisti.

Građanin iz ove priče još je i dobro prošao, s obzirom na to da za bacanje smeća na ulici u Beču možete dobiti kaznu i od 100 eura, a novac koji se tako prikupi bit će potrošen na čišćenje. No Austrija nije jedina zemlja koja se odlučila na ovaj potez.

U nekim njemačkim gradovima postoji 'policija za smeće' koja funkcionira na sličan način kao austrijski 'WasteWatcheri', a kazne se razlikuju u pojedinim saveznim zemljama koje kontroliraju zakone o zaštiti okoliša. U Hamburgu ćete tako za bacanje staklene boce biti kažnjeni s 35 do 150 eura, a ako se pritom staklo razbije, kazna se penje na do 1000 eura.

VIDEO Kamion vozio suprotnim smjerom na autocesti

Komentara 4

Avatar Aurel
Aurel
10:23 08.12.2023.

to je JEDINI efikasni način.

BF
bf23
15:49 08.12.2023.

Čim je u šoku,mora da je s Balkana ili bliski istoku. Što ćeš,kulturološki šok. Podrška za kažnjavanje

Avatar kanonik
kanonik
08:06 10.12.2023.

Građanin to ne bi napravio,to je balkanac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije