Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJESTO RAZMJENE

Beč – omiljeno središte međunarodne špijunaže

razmjena špijuna
AFP
09.07.2010.
u 16:15

Što ima Beč, što nemaju ostali europski i svjetski gradovi, da je upravo u njemu u petak upriličena do sada najveća razmjena agenata između SAD-a i Rusije od okončanja hladnog rata?

BEČ – Što ima Beč, što nemaju ostali europski i svjetski gradovi, da je upravo u njemu u petak upriličena do sada najveća razmjena agenata između SAD-a i Rusije od okončanja „hladnog rata“ ? Odgovor na to pitanje pokušali su u petak pronaći austrijski mediji i dobri poznavatelji međunarodnih obavještajnih (ne)prilika.

Voditelj austrijskog Centra za tajne službe, propagandu i sigurnosne studije ACIPPS u Grazu Siegfried Beer, kako na internetskom portalu prenosi bečki dnevni list Kurier, iznio je neke od razloga zbog kojih je austrijska prijestolnica postala „omiljeno špijunsko središte“.

Naime, prema njegovoj tvrdnji, Beč je već u doba hladnog rata zbog svoga geopolitičkog položaja na razdjelnici između Istoka i Zapada kao glavni grad neutralne Austrije bio jedan od središta međunarodne obavještajne aktivnosti.

- Danas u njemu još uvijek boravi više tisuća djelatnika tajnih službi - rekao je Beer, istaknuvši dobre, ponekad skurilne veze između austrijskih obavještajaca s američkim i ruskim.

- U Washingtonu su mi ponekad dostupni spisi naše državne policije, do kojih u Beču nikako ne mogu doći - ustvrdio je.

Inače, stranim obavještajcima u Beču se, u najmanju ruku spočitava da pod zaštitom diplomatskog imuniteta prikriveno obavljaju različite protuzakonite aktivnosti, usidreni u svojim veleposlanstvima i raznim međunarodnim organizacijama i udrugama.

Austrijska radiotelevizija ORF navodi da u Beču svoje sjedište ima i nekoliko značajnih Međunarodnih organizacija - OPEC (Organizacija zemalja izvoznica nafte), IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju), UNIDO (Organizacija za industrijski razvoj Ujedinjenih naroda) i druge, zbog kojih u gradu boravi oko 17 tisuća stranih diplomata.

- Polovica njih je, otprilike, povezana s tajnim službama - tvrdi voditelj ACIPPS-a Siegfried Beer.

ORF izvještava da austrijsko savezno ministarstvo unutarnjih poslova ne računa u budućnosti sa smanjenjem broja stranih špijuna u Beču koji im i dalje ostaje „značajno logističko čvorište“, na razmeđu između Istoka i Zapada.

Iz toga podatka, iako posredno, austrijski mediji izvlače poruku da hladnoratovska kriza koja je u neutralnu austrijsku prijestolnicu dovela mnoge špijune, što se tiče skupih međunarodnih špijunskih operacija, i dalje nastavlja.

Ključne riječi

Komentara 3

RI
Riznica
19:50 09.07.2010.

PA OVE RAZMJENE SU GORE OD HOLIVUDSKIH FILMOVA, KO PLACA TE GLUPOSTI ????

OB
-obrisani-
20:18 09.07.2010.

dobar “stari“ hladni rat i razmjene špijuna, napokon,

Avatar ivek
ivek
05:43 12.07.2010.

kaj imaju to vis spijunirat... ameri su razvalili sovjecki saves s perestrojkom,, gorbacov za saku dolara je odradio posao,.. ameri kotrolisu ruski plin i naftu.. pogledajte samo di zive ruski tajkuni i naftasi.. ahhahaha new york - london... u russii imaju samo pumpe koje ispupavaju gas i naftu, a ventili su u londonu i new yorku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije