Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga o Hypu

Beč odgovorio Zagrebu odakle V. Zagorcu 260 milijuna eura

vladimir zagorec
Arhiva VL
19.04.2010.
u 20:10

Preklopile su se istrage austrijskih i naših tužitelja o poslovanju Hypo banke. To znači rasvjetljavanje sumnjivih investicija.

Iz državnog odvjetništva Austrije prije desetak dana stigao je u Zagreb vrlo opsežan materijal vezan za istragu malverzacija u Hypo Alpe-Adria banci.

Materijali se još uvijek prevode s njemačkog jezika, no doznajemo da bi oni mogli biti ključan korak prema zaključenju istrage o velikim ulaganjima Vladimira Zagorca koja su se procjenjivala na čak 260 milijuna eura.

U dokumentaciji koja je stigla iz Beča jednim dijelom su sadržani odgovori na pitanja što su ih naši tužitelji postavili još 2007. godine kada su se otvarale i nastojale povezati istrage o računima preko kojih se švercalo oružje s onima o velikim poslovnim projektima Vladimira Zagorca.

Zagorec je, naime, pokrenuo diljem Hrvatske oko sedam velikih projekata, od Hvar gradnje, Dubrovačkih vila, Prebenderskih vrtova, projekta u Puli i drugih, koji su ukupno bili procjenjivani na 260 milijuna eura, a kreditirali su se putem Hypo banke, i to iz Klagenfurta.

Govorilo se da je banci pokriće vrijednost samog projekta te da si preko projekata osiguravaju naplatu kredita, dok su naši tužitelji smatrali da ipak postoji novac kojim banka jamči povrat kredita, ali da je lako moguće da je riječ o “prljavom” novcu koji je stoga pohranjen negdje u inozemstvu. Jedna od teza je bila da se zapravo novac koji je izašao iz Hrvatske da bi se njime kupilo oružje, ali je pokraden, sada vratio u zemlju, ali kroz privatne investicije.

Austrijski tužitelji u istrazi vezanoj za poslovanje Hypo banke usmjereni su na rizične kredite koji su davani u Austriji, dok naši kroz slučaj Zagorec i još neke sumnjaju u pranje novca. Istrage su se preklopile, zbog čega u DORH-u očekuju konkretne rezultate.

Komentara 46

Avatar zanusi13
zanusi13
13:35 20.04.2010.

Evo, ovakvi ratni profiteri kao Zagorec, plus HDZ-ova pogrešna politika optužena za pokušaj podjele BiH krivi su, između ostalog, za uništenje \'digniteta\' Domovinskog rata... To nikakve Deklaracije ne mogu popraviti, to može popraviti samo bespoštedan obračun s pojedinačnim i institucionalnim nostiteljima kriminala...

JI
jimbeam
23:08 19.04.2010.

Molim poštovanje prema najodlikovanijem hrvatskom generalu G.Zagorcu,valjda je Tuđman znao koliki je njegov doprinos sveopćem boljitku obitelji Tuđman i njihovih 200 prijatelja kad mu je dodjeljivao odlikovanja !

OB
-obrisani-
07:08 20.04.2010.

260 milijuna eura u proračun

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije