Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utemeljitelji hdz-a

Bebić: Bilo je uspona i padova u ovih 25 godina, ali ukupan rezultat je pozitivan

Luka Bebić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
26.02.2015.
u 08:26

Manolić:
 Prijedlozi HDZ-a za izlazak iz krize ne odskaču od onih koje nudi vlast

Od osnivanja HDZ-a i I. općeg sabora te stranke proteklo je 25 godina. HDZ je godinama bio vladajuća stranka u Hrvatskoj, prošao je razne transformacije, od detuđmanizacije i "sanaderizacije" do ponovnog okretanja Franji Tuđmanu. A kako danas vide HDZ oni koji su bili među njegovim utemeljiteljima i oni koji su najveći dio svoje karijere proveli u toj stranci, a danas više nisu (aktivni) dio te stranke?

Ispravljanje pogrešaka

Razgovarali smo s Josipom Manolićem, koji je sa Stjepanom Mesićem htio rušiti Tuđmana, s Lukom Bebićem, koji je s Vladimirom Šeksom odigrao glavnu ulogu u dovođenju Ive Sanadera za predsjednika HDZ-a, sa Žarkom Domljanom, prvim predsjednikom Sabora, te s Jadrankom Kosor, bivšom šeficom HDZ-a koju je novo vodstvo izbacilo iz stranke. Josip Manolić negoduje jer HDZ nije iskoristio priliku i nakon četvrt stoljeća postojanja napravio ozbiljnu analizu svojih uspjeha i neuspjeha.

– Trebalo je analizirati što je HDZ napravio na gospodarskom, sigurnosnom i širem društvenom planu. Onaj koji nije kritičan prema sebi ne može ispraviti svoje pogreške – kaže Manolić. Poznato je, nastavlja, da je vodstvo HDZ-a pod Sanaderom bilo ogrezlo u kriminal, a čini mu se da ni sadašnje vodstvo ne čini dovoljno da zaustavi taj trend.

– Prijedlozi za izlazak iz krize koje nudi HDZ ne odskaču od onih koje nudi trenutačna vlast, to ne budi nadu da će nas ni HDZ izvući iz krize – uvjeren je Manolić.

Domljan je optimističniji, smatra da HDZ-u ide dobro, ali da uvijek može i bolje.

HDZ ide prema pobjedi na parlamentarnim izborima. No, vodstvo mora još malo ispeglati svoju sliku u javnosti. HDZ prati slika da ga čini skup jednostavnih ljudi, a to nije točno – rekao je Domljan. Stranka se mora još kadrovski ekipirati, nastavlja, a mlade članove mora educirati i inzistirati na njihovu političkom obrazovanju.

– Sve stranke, pa tako i HDZ, imaju pomalo vojničku strukturu. To treba relaksirati, stranku trebaju činiti ljudi koji dijele iste vrijednosti – dodao je Domljan.

Iz osobne perspektive današnji je HDZ ocijenila bivša premijerka Jadranka Kosor. Ona napominje da radi podjelu između običnog članstva i vodstva stranke.

HDZ je najstabilnija stranka upravo zbog svojih vjernih članova koji će za tu stranku glasati bez obzira tko joj je na čelu – objasnila je J. Kosor. Kada je riječ o vodstvu, onda je druga priča. Ona smatra da se Karamarkova ekipa previše odvojila od Tuđmanove politike koja je podrazumijevala pomirbu i zajedništvo.

Ukupan rezultat pozitivan

– Imam pravo sasvim osobno gledati na današnje vodstvo jer su se sa mnom i s još mnogim članovima obračunali na najbrutalniji način. Izbačena sam iz stranke jer nisam bespogovorno slušala predsjednika – rekla je. Luka Bebić pak smatra da HDZ nije uvijek bio ravnomjeran i uspješan, ali da je ipak ostvario izvanredne uspjehe i rezultate.

– Ukupan rezultat HDZ-a pozitivan je iako se nisam uvijek slagao sa svim odlukama i potezima. Stranka je u uzlaznoj putanji, reda pobjede i to treba cijeniti – misli bivši predsjednik Sabora. On se stranački pasivizirao, pohodi tek značajnije manifestacije pa je viđen na inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović.

>> Karamarko najavio da će HDZ vratiti pokroviteljstvo nad Bleiburgom

Komentara 21

PI
pidocha
08:55 26.02.2015.

nama nisu potribni nikakvi bavarski instituti.hrvatska vlast/vlada triba urediti državne i javne službe,posbeno kriminalno_korumpirano pravosuđe te lokalnu samoupravu.uvjeren sam da ćemo ići trčećim koracima ka blagostanju.red rad i disciplina.ne vridi nama bogatstvo ni u vodama ni u /po novom/naftu ii plinu,turizmu ako je država na rodijačkom ili ti ga za bogate,moćne i slavne!!!!

DA
danijelrukavina4
08:47 26.02.2015.

A po čemu je rezultat pozitivan, gospodine Luka. Neovisno o političkim strankama ( sve rade po istom sistemu i sve su postale interesne skupine stranačkih članova, jer u principu u njima samima nema demokracije), ali rezultat rada svih stranki je na kraju balade potpuno devastirana zemlja, uništena stara industrija, nova se vrlo malo razvila, uništeno selo, uništeni obrti, da ne nabrajam. Stari moj, ja ne znam kod koga si kupio te lijepe naočale, ali ja (još uvijek bez naočala) drukčije vidim. Poštovani gospodine Bebić, moj prijedlog - ići šišati masline, zavući se u jednu od kuća i čuvati unuke. Zbogom, gospodine Bebić.

MA
max
08:39 26.02.2015.

Poizitivan jedino za njih koji su se nakrali za slijedecih 5 generacija. Pocevsi od njega koji kao matori jarac dobiva "kredit" (iliti pranje kriminalno zaradjenih para) za koji placa 120 tisuca kn mjesecno - bas me zanima od kojih legalnih primanja on to placa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije