Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beba preživjela nakon što je teško stradala u majčinu automobilu

Bebi se lubanja udubila nakon prometne nesreće

autosjedalica
Dalibor Urukalović/VLM
11.10.2009.
u 14:56

Četveromjesečni dječačić bio je propisno vezan u ispravnoj autosjedalici, no unatoč tome, zadobio je teške ozljede glave...

Četveromjesečna beba s teškim ozljedama glave leži na odjelu intenzivne njege Klinike za dječje bolesti u Zagrebu nakon teške prometne nesreće u subotu u Poljanici Bistranskoj nedaleko od Zaprešića. Dječačić se s majkom, A. Š. (26), vozio u automobilu u autosjedalici, a nesreća se dogodila kada je majka zbog prebrze vožnje pri izlasku iz oštrog lijevog zavoja u Peščeničkoj ulici izgubila nadzor nad VW golfom i sletjela na travu. Golf se nastavio kretati te je udario u metalnu ogradu mosta i zaustavio se u odvodnom kanalu.

Hitno operirana
Beba je bila propisno vezana u autosjedalici na zadnjem sjedalu auta, a sjedalica je bila potpuno ispravna. Policija će izvješće o nesreći proslijediti tužiteljstvu koje će odlučiti o eventualnoj prijavi protiv majke. Nakon nesreće beba je prevezena u Kliniku za dječje bolesti, gdje je operirana jer je zbog silovitog udarca zadobila teške ozljede glave.

Bebi se kost lubanje, koja je smještena postranično od fontanele (dijela glave gdje bebama kost lubanje zbog razvoja još uvijek nije očvrsla i srasla), utisnula u taj dio mozga. Kako bi taj dio mozga koji pritišće kost oslobodili od pritiska, liječnici su dijete hitno operirali.

– Iako je za prognoze još rano, beba je nakon operacije došla k svijesti i miče ručicama i nožicama – rekao je prof. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti. Iako je riječ o ranoj fazi postoperacijskog tijeka, jer su ključni za rezultate zahvata i prognozu oporavka idući dani, s obzirom na sadašnje stanje, liječnici se nadaju dobru ishodu.

Vezanje do 12. godine
Prometne su nesreće jedan od glavnih uzroka smrti djece mlađe od 14 godina, a 70-ak posto njih preživjelo bi ili ne bi teško stradalo da su bila ispravno vezana u sjedalici.

Podaci govore da je tek četvrtina autosjedalica ispravno postavljena!
Oko 75 posto pogrešno ih je postavljeno pa ne daju sigurnost koju bi trebale. Po zakonu, djeca se u dobi do 12 godina moraju voziti na stražnjem sjedalu u autosjedalici ili postolju na kojem se vezuju pojasom.

Komentara 6

UM
Umjereni
19:30 11.10.2009.

Možda bi trebalo majku strpati u zatvor na 30 godina. Ali, barem je propisno vozila svoje dijete. Dajte si malo pogledajte kako se sve djeca kod nas voze. Sjedalice su - čini mi se - još uvijek rijetkost. A vrh vrhova je kad vidim automobile koji koštaju 30 tisuća eura ili više, a nema se za sjedalicu.

IL
ilica
21:53 11.10.2009.

To je tak tužno. Izvuci se, beba...

DH
dhl
22:37 11.10.2009.

U cijeloj ovoj priči novinar se nije potrudio doznati kako je zapravo došlo do ozljede glave i koji je tip sjedalice u pitanju, je li sjedalica učvršćena remenom, je li fiksna (isofix) ili je ugrađena. Što se tiće ozljede, ona je mogla nastati udarcem glave u sjedalicu, sjedalica se mogla pomaknuti (ako je vezana remenom) i beba je mogla udariti u vrata, karoserija se od udarca mogla deformirati i doći do bebe, ili je nešto izvana ušlo u kabinu? I ja sam roditelj i moja djeca koriste sjedalice, i znam da sjedalica ne nudi 100% zaštitu. Kvalitetno analizirajući nesreće svi možemo naućiti i tako izbjeći da se ista takva situacija ponovi. Na žalost ovaj članak ne nudi takvu informaciju ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije