Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzno

Beba troje roditelja u Hrvatskoj možda za desetak godina

beba
Reuters
28.06.2013.
u 16:24

Ukoliko se i službeno ova metoda usvoji, Britanija će postati prva zemlja u svijetu koja će pacijentima ponuditi mogućnost transfera mitohondrijske DNK kako bi se izbjeglo prenošenje bolesti roditelja na djecu.

Prva beba koja će imati tri roditelja mogla bi biti rođena početkom 2015. godine, objavljeno je danas nakon što je britanski ministar zdravstva  izjavio da će se najvjerojatnije zakonski dopustiti postupak potpomognute oplodnje 'triju roditelja' kako bi se izbjeglo prenošenje neizlječivih bolesti na djecu, javlja Daily Mail.

Nakon provedenog istraživanja rezultati su pokazali da većina Britanaca podupire ovu metodu koja je trenutno u istraživačkoj fazi u laboratorijima u Britaniji i SAD-u.  Tehnika uključuje intervenciju u proces oplodnje kako bi se uklonila defektna mitohondrijska DNK, koja uzrokuje nasljedne bolesti poput teških bolesti srca, jetra, mozga, sljepoću ili mišićnu distrofiju, a namijenjena je obiteljima s mitohondrijskim bolestima, neizlječivim stanjima koja se prenose po majčinoj liniji i zahvaćaju jedno od 6.500 djece na svijetu. Kontroverzni postupak poznat je kao IVF 'triju roditelja' jer će potomstvo imati gene svoje majke, oca i ženskog donora koji će 'ispraviti' mitohodrijsku DNK s greškom. No, dijete će imati sve genetske "oznake" vlastitih roditelja, poput boje očiju, kose i sl.

Britansko ministarstvo zdravstva već radi na strogim pravilima ove metode i najavljeno je da bi javnosti mogli biti poznati već ove godine. Ukoliko se i službeno ova metoda usvoji, Britanija će postati prva zemlja u svijetu koja će pacijentima ponuditi mogućnost transfera mitohondrijske DNK kako bi se izbjeglo prenošenje bolesti roditelja na djecu.

– Riječ je o epohalnom otkriću, proceduri koja će donijeti nadu brojnim obiteljima u čijem se nasljednom stablu iz generacije u generaciju pojavljuju određene bolesti – kaže profesorica Dame Sally Davies, voditeljica istraživačkog tima koji je razvio metodu. Znanstvena se zajednica slaže da ova tehnika nosi puno dobroga. Prije svega, tu je iskorjenjivanje pojedenih genskih i nasljednih bolesti. Ujedno, ona će pojedinim roditeljima predstavljati i jedinu priliku da dobiju dijete, a k tome nema nikakvih dokaza da je ova metoda na bilo koji način opasna za dijete.

Ipak, cijela ova priča ima i svoju malo tamniju stranu. Naime, dopuštanje ove tehnike u sklopu zdravstvenog sustava prvi bi put u povijesti omogućilo “igranje” ljudskim DNK, njegovo mijenjanje i prenošenje na sljedeće generacije. Nadalje, o posljedicama je ipak nemoguće govoriti prije nego što dijete doista bude rođeno, a treće, dijete bi tijekom odrastanja moglo doživjeti krizu identiteta. Usto, razvoj ove tehnike gura cijelo zdravstvo na vrlo sklizak teren genske modifikacije ljudi, ali i otvara mogućnost stvaranja “dizajnerske djece”, djece koju će roditelji genski “poboljšavati” po svojoj volji i prije nego što su rođena. Upravo je etičnost ovog pitanja ono oko čega će se u parlamentu, vjeruje se, najviše lomiti kopalja prije donošenja odluke o legitimnosti cijeloga postupka. Ipak, liječnici ističu goleme prednosti ove metode.

Etički je prihvatljivo

– Etički mi se čini potpuno opravdano pomoći parovima koji žele ostvariti svoje životno pravo na potomstvo. Razvoj znanosti sada im to omogućava jer nema razloga da ljudi koji imaju određeno gensko opterećenje, a koji su u stabilnoj vezi i koji se vole, ne mogu imati zdravu djecu zato što postoji opasnost od bolesti. Treba razraditi sustav na koji će se način ove procedure odvijati, treba formirati povjerenstvo koje će odlučivati o pojedinim slučajevima, ali u svakom slučaju ljudima treba ostaviti mogućnost ove procedure – kaže prof. dr. sc. Srećko Ciglar s KB-a Sveti Duh.

 >>Izgubili sina zbog tumora, pa dobili novog "dizajniranog" i zdravog

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije