Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješan zahvat

Beba srasle čeljusti Lorena Amidžić operirana je u Linzu

Lorena Amidžić
Foto: Facebook
02.12.2017.
u 18:33

Beba iz Črnkovaca kraj Donjeg Miholjca zasigurno će trebati još koji zahvat, ali najvažnije je da je ovaj prvi prošao u redu

Operacija uspješno prošla, objavila je jučer na svojem Facebook profilu Anamarija Vidmar Amidžić, majka Lorene Amidžić, uspjeh liječnika u Linzu koji su petomjesečnoj djevojčici uspjeli kirurški razdvojiti čeljust.

Malena Lorena rođena je sa sraslom čeljusti, odnosno službenom dijagnozom kongenitalne fuzije maksile i mandibule desno – singnatija zbog čega je, podsjetimo, hranjena na sondu te je upitno bilo što kad joj počnu rasti zubi, kako bi jela krutu hranu, što kada se prehladi... S nizom tih pitanja roditelji su se obratili javnosti koja je brzo reagirala i odgovorila na njihov apel.

Prikupljen novac

Priča bebe koja je rođena s tako rijetkom anomalijom dirnula je mnoge te je potrebnih 30 tisuća eura za zahvat u Linzu brzo prikupljeno. Majka Anamarija još je krajem rujna na Facebooku uz Loreninu fotografiju objavila:

“Lorena je djevojčica rođena s desnostranom koštanom singnatijom, riječ je o izrazito rijetkoj malformaciji u kojoj su maksila i mandibula srasli s desne strane. Ona je prvi slučaj u Hrvatskoj, a u svjetskoj literaturi opisana su 24 slučaja. Liječnici nam nisu dali konkretan odgovor kako su ti prijašnji slučajevi završili, a operaciju ne planiraju do druge, treće godine. Ne znamo što će biti s njenim govorom, izbijanjem zubića, a postoji i veliki rizik od aspiracije. Ovim putem molim da se ovaj post dijeli dalje kako bismo stupili u kontakt s nekom obitelji u svijetu koja je imala takav slučaj.”

Roditelji Anamarija i Almir Amidžić borili su se dalje i informirali kako su takvi rijetki slučajevi rješavani u drugim zemljama, koje su mogućnosti liječenja i gdje. A paralelno je za Loreninu priču čula i javnost, osnovana je i Facebook grupa Svi za Lorenin osmijeh te su krenule brojne inicijative za prikupljanje potrebnog iznosa za zahvat u Linzu.

U međuvremenu je reagirao i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Svojim su priopćenjem iz Zavoda obavijestili da su u petak 24. studenoga izdali pozitivno rješenje za liječenje malene Lorene u Linzu i naveli koje troškove snosi hrvatski osiguravatelj.

“Uz liječenje odobren je i sanitetski prijevoz s medicinskom pratnjom do klinike u Linzu, a HZZO će također podmiriti troškove puta i boravka jednog od roditelja uz dijete. Isti dan kada je izdano rješenje, zatražena je faksom od klinike u Linzu potvrda termina za operaciju”, napisali su iz HZZO-a napominjući da je zahtjev za liječenje rješavan po hitnom postupku te da su o ovakvom rješenju obavijestili i roditelje djevojčice.

Jedini slučaj u Europi

No, čini se da je do trenutka kad su o tomu obaviješteni roditelji već reagirala javnost i dogovorena je operacija u Linzu. Inače je riječ o zahvatu koji se opisuje kao jedini takav slučaj u Europi jer je generalno riječ o iznimno rijetkoj anomaliji u svijetu. Prema dosadašnjim napisima o Loreninu slučaju, liječnici u Hrvatskoj namjeravali su njezin razvoj i stanje samo pratiti te preporučili zahvat tek za nekoliko godina. Beba iz Črnkovaca kraj Donjeg Miholjca zasigurno će trebati još koji zahvat, ali je najvažnije da je ovaj prvi prošao u redu.

Komentara 1

BA
barbika1
22:43 02.12.2017.

Draga Lorena, cestitam, i neka te dragi Bog cuva i bude u pomoci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije