Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeruzalem

Bazilika svetog groba pred zatvaranjem zbog - duga za vodu

Bazilika je izgrađena na mjestu na kojemu je navodno razapet Isus Krist
Reuters/PIXSELL
03.11.2012.
u 09:40

Crkva izrealskoj vodovodnoj tvrtki duguje oko 13,5 milijuna kuna, zbog čega dužnosnici razmišljaju o prosvjednom zatvaranju na jedan dan

Bazilika svetog groba, koja se nalazi na mjestu u Jeruzalemu na kojemu je, vjeruje se, razapet Isus Krist, mogla bi biti zatvorena zbog duga izrealskoj vodovodnoj tvrtki, prenosi Al Jazeera. Grčki pravoslavni svećenik Isidoris Fakitsas u petka je rekao kako je zbog dugotrajnog spora s tvrtkom račun bazilike zamrznut, zbog čega crkva ne može plaćati račune ni plaće. Stoga razmatraju mogućnost zatvaranja na jedan dan u znak prosvjeda.

- Grčki pravoslavni patrijarh u Jeruzalemu Teofil III. razgovarao je s crkvenim dužnosnicima o poduzimanju mjera u znak prosvjeda protiv izrealskih poteza protiv crkve - rekao je Dmitri Dilian, predsjednik Nacionalne kršćanske koalicije u Svetoj Zemlji. Za bilo kakav potez patrijahratu će biti potrebna suglasnost Katoličke i Armenske crkve, koji također imaju nadzor nad bazilikom.

Grčka pravoslavna crkva naglašava kako je Bazilika svetog groba uvijek imala poseban status, zbog čega je bila pošteđena naknada za vodovod, za razliku od ostalih povijesnih bogomolja u regiji. Međutim, izrealska vodovodna tvrtka počela je vršiti pritisak prije nekoliko godina. Fakitsas kaže kako je nakon nekoliko mjeseci pregovora bio postignut dogovor prema kojemu bi dug od 9 milijuna šekela (oko 13,5 milijuna kuna) bio oprošten. Unatoč tome, račun crkve je blokiran, zbog čega oko 500 svećanika i 2000 učitelja nije moglo biti isplaćeno. Zbog velike važnosti bazilike, izrealsko ministarstvo turizma preuzelo je ulogu posrednika u pregovorima u nadi da će problem uskoro biti riješen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije