Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bauk o izjavi

'Ako su Srbi iz Hrvatske Hrvati, što su Hrvati iz Srbije?'

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.01.2015.
u 07:28

– Nalazim se u ozbiljnoj dilemi jesmo li dobro nazvali projekt e-građanin... – napisao je Bauk na svom Facebook-profilu

Ministar uprave Arsen Bauk na Facebooku je prokomentirao izjavu novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za BHT1.

Podsjetimo, Grabar Kitarović u razgovoru za bosanskohercegovačku televiziju BHT1 izjavila je da je, prema njezinu mišljenju, Hrvat i onaj tko je pravoslavne vjeroispovijesti i onaj koji je Srbin po nacionalnosti. – On je ipak Hrvat u smislu hrvatskog državljanina – dodala je Grabar-Kitarović za BHT1. Kazala je i da joj smeta izraz "građanke i građani" koji, kako je objasnila, smeta ljudima na selu koji smatraju da ih se time isključuje.

– Nalazim se u ozbiljnoj dilemi jesmo li dobro nazvali projekt e-građanin... – napisao je Bauk na svom Facebook-profilu te poslije u komentarima na vlastitu objavu dodao:

– Ma dobro, treba se samo naviknuti. Npr.: "Zalagat ću se da Hrvati iz Hrvatske koji su srpske nacionalnosti imaju ista prava kao iz Srbi iz Srbije koji su hrvatske nacionalnosti. Također, zalagat ću se da Bosanci i Hercegovci koji su hrvatske nacionalnosti budu jednakopravni s Bosancima i Hercegovcima koji su bošnjačke i srpske nacionalnosti." Jedino još da ovi zamijene transparent "2014. protiv Hrvata jugoslavenske nacionalnosti".

– Ako su Srbi iz Hrvatske Hrvati, što su Hrvati iz Srbije? – također se zapitao Bauk.

>> 'Po meni je Hrvat i onaj tko je Srbin po nacionalnosti'

Komentara 443

BS
bajo_slavonac
07:51 16.01.2015.

Čini mi se da gospodin e-Bauk nije dovoljno obrazovan da bi razumio o čemu gospođa Predsjednica govori. Stoga mu preporučam da prije nego što u javnost iziđe sa slijedećim komentarom neka prouči što znači pojam "politički francuz" ili kada primjenimo na sebe "politički hrvat". Mišljenja sam da nema razloga da bilo kome (česima, slovacima, talijanima, mađarima, bošnjacima, srbima ....) tko je hrvatski državljani, tko živi u Hrvatskoj i tko voli Hrvatsku kao svoju Domovinu, smeta pojam "politički htvat" koji je uključiv i koji znači prihvaćanje i integraciju nacionalnih manjina u potpunosti u hrvatsko društvo. Lijep pozdrav svima, a osobito novoj predsjednici kojoj želim puno uspjeha u daljnjem radu!

Avatar kvaternik
kvaternik
08:13 16.01.2015.

Srbin se našao povrijeđen jer ga je Kolinda svrstala u Hrvate ,da li je on hrvatski ili srpski ministae u hrvatskoj vladi....Normalno da su građani Srbije Srbijanci....kao što je normalno da su stanovnici Hrvatske Hrvati...

BA
balic
07:55 16.01.2015.

Da bi znao sto su moras znati povijest..Povijesno gledano Hrvati su puno krace u Srbiji nego Srbi u Hrvatskoj.Naime.Vojvodina nikad sve do Tita nije pripadala Srbiji/bila Srpska.Za razliku od Vojvodjanskih Hrvata Srbi su stoljecima u Hrvatskoj naseljeni od Austrijanaca zaza obranu od Turaka.Kako god da okrenes Bauce Srbi su Hrvati srpskog podrijetla ili pravoslavne vjere.Vojvodjanski Hrvati su Hrvati Bauce.Inace,u nekim zemljama a jedna od njih je Svedska je samo jedno drzavljanstvo ,ako uzmes njihovo drzavljanstvo onda si Svedjanin i nista drugo ne stoji u njihovoj putovnici,kao npr.nacionalnost samo Svedsko -Svedjanin. Malo sam resesirao i nasao zanimljiv podatak ,Bauk prezime potjece iz Turske,vecinom su to pokrsteni Turci ili poturceni Vlasi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije