Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peđa Grbin:

Pozivom Cvitanu Plenković je prekršio Ustav

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.03.2017.
u 18:56

- Želimo jasan odgovor kada se obratio glavnom državnom odvjetniku, kako i što mu je poručio – kazao je Grbin.

Konferencija za novinare na kojoj je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan suflirao premijeru Andreju Plenkoviću vrlo je neuobičajena, ocijenili su SDP-ovci poručivši kako je time premijer zapravo prekršio Ustav.

“Dvaput prekršio Ustav”

– Premijer Plenković jučer je dva puta prekršio Ustav. Prvi put kada je nedopustivo, protuustavno utjecao na rad pravosuđa, a drugi put kada je povrijedio ustavnu vrednotu demokratskog višestranačkog sustava i kada je od oporbe zatražio da šuti. Cvitana je premijer Plenković doveo u neugodnu, ali i neodrživu situaciju jer ga je doveo da mu suflira na press-konferenciji u situaciji kada se press-konferencija nije smjela dogoditi, ali i u situaciji kada bi se premijer trebao pokriti ušima i šutjeti. Predsjednik Vlade jučer je pokazao da se ponio kao istražitelj, da se ponio kao sudac, ali i da se ponio kao tiranin koji si dopušta nalagati DORH-u provođenje radnji – poručio je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin. Najavio je da će iskoristiti poslovničku mogućnost da kao zastupnici pošalju upit u Vladu pa će premijeru postaviti nekoliko, smatraju, ključnih pitanja.

– Kada je naložio istragu putnih naloga u Vladi RH? Kojim dokumentom i kojeg datuma? Želimo znati je li točno da se predsjednik Vlade na to odlučio samoinicijativno ili je na to bio ponukan podnošenjem određenih kaznenih prijava i upitima koji su došli od medija? Želimo da nam predsjednik Vlade dostavi dokument iz kojeg proizlazi da je bilo daljnjih nepravilnosti u putnim nalozima. Želimo jasan odgovor kada se obratio glavnom državnom odvjetniku, na koji način i što mu je poručio – nabrojio je Grbin.

Cvitan danas na Odboru

Njegov stranački kolega, inače i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Arsen Bauk  je neovisno o SDP-u također sazvao konferenciju za novinare na koju je pozvao i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, no on je njegov poziv odbio uz objašnjenje kako je cijela istraga tajna pa ne može ništa govoriti.

Zato je za sutra sazvao i za javnost zatvorenu sjednicu Odbora za pravosuđe na temu neovisnosti i potencijalnog utjecaja politike na rad Državnog odvjetništva, na koju je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan potvrdio svoj dolazak.     

>> Plenković: Slučajevi s nepravilnim dnevnicama nastavili su se i nakon Vlade Zorana Milanovića

>> Saucha privatnom istragom otkrio lopova u Vladi

Komentara 81

PO
portugisac
11:37 07.03.2017.

Volio bih čuti Cvitanovu konferenciju o HAVC-u. Ovdje se radi o par sto tisuća kuna a u HAVC-u o milijunima i još k tome o protuhrvatskome djelovanju.

CR
CROLINDA
11:51 07.03.2017.

SDP = Samo Djeca Partizana ke kradu - dok im se ne dokaže

SD
sdpesticid
11:44 07.03.2017.

gledam uživo sdp-ovu konferenciju i imam što čuti i vidjeti, sdp u svezi ''dnevnice'' atakira na plenkovića, a njihov član ( nakon izbijanja afere bivši ) odgovoran za ekipu koja je odrađivala ''dnevnice''. stručno i efikasno sdp prebacuje lopticu u hdz-ovo dvorište. ispada da moramo ići rušiti vladu jer je sdp-ov član osumnjičen za slučaj ''dnevnice''. ( kaže grbin; kako će milanović ići kod državnog odvjetnika dati iskaz kada je državni odvjetnik bio s plenkovićem ? ) spašavanje milanovića u tijeku ( sdp-a ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije