Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Batinić: Europska unija Lici nudi velike mogućnosti za napredak

– Sve je više trend kombinacija kontinentalne klime, ličkog svježeg zraka i mora – kazao je
20. siječnja 2012. u 17:45 7 komentara 5 prikaza
milorad batinić
Foto: Iva Vidović/VLM

Dva dana prije referenduma konferenciju za novinare u Gospiću sazvao je lički HNS kako bi govorili o temi ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Predsjednik ličkog HNS-a Stjepan Ćaćić u goste je pozvao novog potpredsjednika Sabora Milorada Batinića.

Batinić posljednjih petnaestak godina dolazi u Liku na praznike jer mu je otac podrijetlom iz ovih krajeva te se tako i osvrnuo na situaciju u Ličko-senjskoj županiji, od gospodarstva, poljoprivrede do turizma.

Kazao je da Lika ima velik potencijal, no tek ga treba ostvariti.

– Prema strateškim dokumentima ove županije, vidio sam da je glavnina nekakvih gospodarskih aktivnosti vezana za prerađivački dio. S obzirom na potencijal koji Lika ima u sirovini, drvetu, poljoprivredi i turizmu, mislim da su to glavne grane na kojima treba najviše raditi. Ono što me zabrinulo je vrlo visoka stopa nezaposlenosti i upravo su to mogućnosti gdje ju europsko tržište treba.
Što se tiče same poljoprivrede, tu je čist zrak, čisto nezagađeno tlo, mogućnost ekološke proizvodnje, tu su ogromni potencijali, kazao je Batinić.

Istaknuo je turizam na koji se treba obratiti mnogo više pozornosti.
– Sve su više trendovi kombinacije kontinentalne klime, ličkog svježeg zraka i mora, ono čemu i ja dajem prednost zadnjih 13, 14 godina. Spavam u Lici, budim se ujutro s jaknom na sebi, a popodne odlazim na kupanje na more. To je nešto što će svi trebati, ali trebamo i sadržaj i kvalitetan boravak, a Lika je upravo potencijal za to – objasnio je.

Kazao je kako će Lika, ali i cijela Hrvatska imati beneficije od ulaska u EU.
– Naravno da postoji određena skepsa i strah svih nas prema nečem nepoznatom, no to je prije svega na psihološkoj razini. EU nam može poslužiti kao prilika, kao alat i kao sredstvo da budemo bolji – zaključio je potpredsjednik Sabora. 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • istima:

  Daa..... Jurković i Kolić se nadaju još bolje nafaćkati iz EU fondova... Banda lopovska!

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Europa dijeli na sve strane bespovratna sredstva ! Hrvati samo trebaju uzeti i razmisliti : kako potrošiti Živjela EU Oni će bacati Hrvatima novce iz aviona živjelo blagostanje SVI u EU

 • pucirep:

  He,he,he – i Milojica i Stipica malo okasniše! Mi smo po Lici počeli spavati u jaknama (zahvaljujući raznim «Miloradima») još davne 1991. godine.? Znamo mi, i bez ove dvojice, da snovi koji se snivaju u jaknama imaju ogroman potencijal ali ... prikaži još!i znamo i to da spavati u jakni nije ni zdravo, ni normalno … a znamo i da političari koji žvaču nešto, što je već tisuću puta prežvakano, nemaju nikakav potencijal!