Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajne iz sirije

Bashar primao savjete iz Irana, Asma trošila tisuće na pokućstvo

'Syrian president Bashar al-Assad and his wife Asma walk in a street of Paris on December 10, 2010. Al-Assad is on a two-days official visit to France.  AFP PHOTO MIGUEL MEDINA'
'MIGUEL MEDINA'
14.03.2012.
u 21:32

Aktivisti su objavili nekoliko tisuća mailova skinutih s osobnih računa bračnog para al-Assad.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad od Irana je primao savjete o tome kako se pozabaviti ustankom u svojoj zemlji, a njegova supruga Asma trošila je tisuće dolara na nakit i pokućstvo, otkrila je elektronička pošta koja je, tvrde sirijski oporbeni aktivisti, skinuta s privatnih računa bračnog para Assad.

Kako prenosi Guardian, riječ je o više od 3000 poruka koje su pripadnici Vrhovnog vijeća revolucije presreli između lipnja 2011. i veljače ove godine. Aktivisti vrde da im je korisnička imena i lozinke proslijedila "krtica" iz kruga bliskih Assadovih suradnika. Dokumenti su objavljeni na prvu godišnjicu neprekidnog ustanka dijela naroda protiv Assadove vlade u kojemu je, prema procjenama UN-a, dosad poginulo više od 8000 Sirijaca.

Dok se narod jedva nosio s nestašicom hrane i drugih životnih potrepština, prva dama Sirije trošila je tisuće dolara na razna dobra koja je naručivala putem interneta. Više od 10 tisuća funti potrošila je na svijećnjake, stolove i lustere iz Pariza, a pomoćnicu je uputila da joj na Amazonu naruči pribor za fondue. I Assad je volio internetsku kupovinu, i to pjesama putem iTunesa.

Poruke su otkrile i neke mnogo važnije podatke. Tako se čini da je Assad stvorio mrežu pomoćnika kojima je vjerovao i koji su mu mogli izravno pristupiti putem njegova osobna računa elektroničke pošte. Suradnici su ga savjetovali u odnosima s javnošću, a otkriveno je da je primao i savjete iz Teherana. U jednoj mu se poruci preporučuje da u obraćanju javnosti koristi "snažan i nasilan" jezik, da pokaže kako cijeni potporu "prijateljskih zemalja", te da pušta više informacija vezanih uz vojnu snagu kako bi zastrašio protivnike. Libanonski biznismen Hussein Mortada poručio mu je da prestane optuživati al-Qaidu za bombaški napad u Damasku, te da preuzme nadzor nad javnim trgovima kako bi spriječio okupljanje aktivista. Assad je putem elektroničke pošte obaviješten i o prisutnosti zapadnjačkih novinara u četvrti Homsa Baba Amru.

Asma al-Assad bila je u redovitom kontaktu s kćeri katarskom emira Mayassom al-Thani tijekom 2011. godine. No, čini se da su se kontakti prorijedili na prijelazu u 2012., kada je al-Thani Assadovima predložila da odstupe s vlasti i dođu živjeti u Dohu.

Ključne riječi

Komentara 28

GP
GP66
21:58 14.03.2012.

Oooooooooooo boze kakav clanak....hehehehehe....obaveza prema lordu Voldermortu je ispunjena za danas....zapovjedaj gospodaru.......tuzno je kada covjek izgubi I posljednju mrvicu dostojanstva....

K1
k1milica
22:05 14.03.2012.

ma va tisuce na pokucstvo, predsjednikova zena, josipovicka trosi sigurno na kartonski namjestaj a barbara bush i michele zive u satoru,,,ili jos bolje ne trose samo pokazuju prstom......,

Avatar bakunjin
bakunjin
15:06 15.03.2012.

Zanimljivo je da baš danas izlazi ova vijest. Danas naime milijuni Sirijaca diljem sirije skupovima izražavaju podršku Basharu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije