Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nalog o amnestiji

Bašar al-Asad amnestirao mirne prosvjednike i dezertere

'Syria\'s President Bashar al-Assad listens to questions from journalists in Paris, in this December 9, 2010 file picture. The United States will impose sanctions on Assad for human rights abuses on M
Foto: 'BENOIT TESSIER'
1/3
15.01.2012.
u 16:39

Nalogom su amnestirani počinitelji zločina za vrijeme prosvjeda, ali samo ako se predaju do kraja mjeseca.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izdao je nalog kojim se odobrava amnestija za "zločine počinjene u kontekstu događaja u trajanju od 15. ožujka 2011. godine do datuma objave naloga", obznanila je u nedjelju službena novinarska agencija SANA. Riječ je, dakle, o zločinima počinjenima za vrijeme velikih nereda i prosvjeda protiv Bašarove vlade, a u kojima je, prema procjenama UN-a, poginulo više od 5000 ljudi.

Nalog uključuje zločine povezane sa zakonima o mirnom prosvjedu, nošenje oružja i streljiva bez dozvole te dezerterstvo. Amnestija vrijedi samo ako se pojedinci sami predaju vlastima do 31. siječnja, a nalog stupa na snagu odmah.

Ubijanja su se za vrijeme prosvjeda događala gotovo svakodnevno, pa je i u nedjelju, prema oporbenim izvorima, ubijeno 10 ljudi. Kako prenosi Al Jazeera, među njim su se našli i policajac i vojnik koje su ubile vladine snage nakon što su odbili otvoriti vatru na prosvjednike.

Na nasilje je istog dana još jednom reagirao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Revolucije u arapskom svijetu pokazale su da ljudi više neće prihvaćati tiraniju, te da "plamen zapaljen u Tunisu neće biti zatrt", poručio je Ban.

- Danas još jednom poručujem sirijskom predsjedniku Asadu: Zaustavite nasilje. Prestanite ubijati svoj narod. Put represije je slijepa ulica - rekao je Ban prilikom obraćanja na konferenciji o demokraciji u arapskom svijetu u Bejrutu.

Ključne riječi

Komentara 9

NE
Nepokolebljiv
00:01 16.01.2012.

Pluto@ nije nego pogledaj \"novinare\" u tom glasilu. Drustvo u Vecernjaku je spram ovog skolskog lista grupa dobitnika Pulitzera.

OB
-obrisani-
19:18 15.01.2012.

U jeku mogućeg vojnog konflikta između SAD-a i Irana, utjecajni list Foreign Policy objavio je možda i najveću ekskluzivu po pitanju ove teme. U razgovoru s umirovljenim pripadnikom CIA-e, list otkriva niz podataka o kojima se do sada moglo samoamo spekulirati. Između ostalog, direktno se proziva izraelska tajna služba Mossad koja lažnim predstavljanjem pokušava svoje atentate pripisati SAD-u. Tekst također otkriva veliko nezadovoljstvo Bijele Kuće, pa se tako navodi i podatak kako je bivši predsjednik George Bush \"poludio\" od bijesa saznavši za izraelske akcije i provociranje Irana. Ali također se iznose podaci koji govore kako je američka administracija jednostavno preslaba da se othrva izraelskom utjecaju.

OB
-obrisani-
19:20 15.01.2012.

Prema izvješću lista Foreign Policy, članovi izraelske tajne agencije Mossad predstavljali su se kao članovi američke CIA-e i tako regrutirali pripadnike militantne pakistanske skupine Jundallah. Jundallah (\"Božji vojnici\") je skupina koja se bori za interese jugoistočne regije u Iranu gdje živi etničko stanovništvo Baluch koji su, za razliku od većine stanovnika Irana, Muslimani Suniti. Mossad je koristio američke dolare i američke putovnice kako bi se predstavili kao agenti CIA-e. Regrutirali su pripadnike iz skupine Jundallah u periodu 2007-2008, mahom u Londonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije