Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
provokacija fašista

Baš na dan stote obljetnice okupacije u Rijeci se pojavila zastava Kraljevine Italije

Foto: Twitter/Cristiano Puglisi
1/3
12.09.2019.
u 11:30

Za ovu su provokaciju zaslužni talijanski fašisti jer se cijeli incident događa baš dan uoči stote godišnjice okupacije Rijeke od talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija

Na Guvernerovoj palači u Rijeci u cik zore stvorila se talijanska zastava, ali ne ona aktualna već povijesna zastava Kraljevine Italije. Policija je u 6.45 ujutro zaprimila dojavu te odmah došla po palače kako bi uklonila zastavu koja se prostirala po ogradi i po tlu. Oko nje pronađeni su i propagandni leci, prenosi Jutarnji list.

Za ovu su provokaciju zaslužni talijanski fašisti jer se cijeli incident događa baš dan uoči stote godišnjice okupacije Rijeke od talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija koji je prije 100 godina, na poziv riječkih iredentista, sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i potom proglasio vlastitu nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner. Taj pohod, koji je Mussoliniju bio inspiracija za fašistički marš na Rim 1922., dočekalo je oko 30 tisuća Riječana.

– Danas, točno sto godina nakon okupacije Rijeke, željeli smo dokazati da i dalje postoje Talijani koji ne odustaju. Željeli smo dokazati da i dalje postoje Talijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Trebamo vladu koja je spremna braniti svoje granice i interese vlastitoga naroda, umjesto da olakšava put okupatorima. Trebamo vladu koja poznaje ljepotu hrabrosti i digniteta. Upravo zato naša je grupacija odlučila razviti talijansku trobojnicu ispred Guvernerove palače u Rijeci – objašnjava jedan od članova grupe Gli Idraulici za Jutarnji list. 

– Naš cilj nije buđenje zastarjelog oblika tvrdog nacionalizma, već bismo željeli svoje sugrađane podsjetiti na nostalgičan sentiment bitaka koje su se odvijale u međuratnom periodu – dodaje.

U tom povodu danas se u Rijeci, u zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, otvara izložba prigodna imena  ''D’Annunzijeva mučenica'', čija je tematika šestomjesečna vladavina začetnika fašizma.

S druge strane, u Trstu se dotičnome planira podići spomenik koji je zajedno s prigodnom izložbom njegovih osobnih stvari stajao oko 340 tisuća eura.

Svoj treći kip D'Annunzio će dobiti upravo na Trgu burze, a iako se ne zna točno kojeg će datuma biti postavljen, pretpostavlja se da će to biti upravo 12. rujna.

Komentara 44

GA
galus92
12:03 12.09.2019.

Jadni pripadnici manjina!! Ustaše ih progone i maltretiraju na svakom koraku, ružno i namršteno ih gledaju ispod oka i hebu im mamu u mislima ali jadni Hrvati ne znaju niti slute, da im Pupovac, Radin i ostali manjinci mogu pročitatii misli i osjetiti kakve im sve psovke upućuju Hrvati telepatskim putem. A ovo njihovo što izvode sa vješanjem talijanskih i srpskih zastava po hrvatskim gradovima i selima isto tako paljenje i rezanje hrvatskih zastava je za njih samo "performans", oblik umjetničkog izražavanja, a vrijeđanje hrvatske himne i naše pjesme "Vila velebita je za njih sarkazam. Ne znam, kako dugo će pripadnici hrvatske većine podnositi sve to šutke i pognute glave, ali nek se ovi gore spomenuti ne igraju i neka se ne zanašaju previše na hrvatsku pretjeranu strpljivost, jer bi jednog dana mogli zažaliti , a to što nam rade bi im se u danom momentu moglo obiti o glavu!

CA
CashE
11:55 12.09.2019.

Oduvijek su mogli samo glumiti fasizam koji su propagirali, al unatoc velikoj kulturi koju Talijani neosporno imaju, bolje bi im bilo da zauvijek napuste bilo kakve ekspanzionisticke teznje buduci da nisu mogli poraziti narode koji su ratovali primitivnim oruzjem dok su oni bili tehnoloski medju najnaprednijima, a kamoli neke ostale. Talijani - sinonim za kukavicne i lose vojnike.

HE
hr.eu
11:54 12.09.2019.

Iza ovog u pozadini stoji bez sumnje Beograd i njihova BIA, tako da ne budite naivni, sve što destabilizira Hrvatsku prije svega dolazi iz Beograda jer Srbija je ta koja po svaku cijenu želi razaranje svake Države Hrvatske i aneksijuu prije svega jadranske obale, na tome rade već 200 godina, lažu, ratuju, ubijaju, pale, pljačkaju, "izvoze" i nameću svoju "kulturu" u obliku cajki i sl., okupirali su evo sve medije u Hrvatskoj čast iznimkama kao nekoliko portala itd itd itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije