Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠTAJ INSTITUTA Open Europe o kraju mandata 20 povjerenika Europske komisije

Barrosovim ljudima 25 mil. eura za uživanje u mirovini

24.03.2009.
u 19:15

Nakon što se ove godine raspusti sadašnji sastav Europske komisije, svaki od 20 povjerenika 27-eročlane organizacije za koje institut Open Europe procjenjuje da neće biti ponovno izabrani dobit će u prosjeku 1,25 milijuna eura otpremnine, mirovine i podrške do novog posla.

Račun euroskeptika
Open Europe, organizacija koju je u Londonu osnovala skupina poduzetnika i koja se snažno protivi daljnjim eurointegracijama, izračunao je da je EK tijekom predsjedanja Josea Manuela Barrosa porezne obveznike stajao 75 milijuna eura. U izvještaju koji je Open Europe objavio stoji da će se za 20 povjerenika na odlasku izdvojiti ukupno još 25 milijuna eura. Pri izračunu se krenulo od toga da svaki povjerenik ima osnovnu godišnju plaću od 238.000 eura ili oko 20.000 eura mjesečno, odnosno da predsjednik Barroso prima 290.000 eura godišnje ili oko 24.000 eura mjesečno.

Na to se pak dodaju naknade za troškove boravka u Bruxellesu u visini 15 posto od osnovnog iznosa te za troškove reprezentacije. Ove godine ne samo što će biti održani europski izbori nego se za imenovanje novog saziva EK-a treba vidjeti hoće li se smanjivati dosadašnji broj povjerenika. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zalaže se, naime, da se pričeka s irskim referendumom jer bi se s njihovim odbijanjem Lisabonskog sporazuma smanjio broj povjerenika EK-a.

250.000 € za 1 godinu
Velika većina od sadašnjih, u svakom slučaju, neće biti u sljedećem sazivu, pa su euroskeptici iz Open Europe odlučili istražiti njihove dosadašnje i buduće prihode. Za Margot Wallström, potpredsjednicu iz Švedske koja je zadužena za institucionalne odnose i komunikacijsku strategiju, u izvještaju je navedeno da će nakon odlaska s dužnosti dobiti 1,9 milijuna eura za otpremninu, mirovinu i podršku. Otprilike isti iznos trebao bi dobiti i potpredsjednik EK-a Günter Verheugen, koji inače prati poduzetništvo i industriju.

Ako pak Britanka Catherine Ashton, zadužena za trgovinu, nakon samo jedne godine mandata bude vraćena u London, dobit će 270.000 eura te oko 10.000 eura mirovine. Za ostale povjerenike koji će biti zbrinuti na ovaj način u izvještaju se ne spominju detaljni podaci, nego samo osnovna plaća, kao u slučaju Mariann Fischer Boel iz Danske, koja je zadužena za poljoprivredu i razvoj ruralnih područja. Open Europe se, inače, izrazito protivi uvođenju eura umjesto funte
u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije