Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARBITRAŽNI SPORAZUM

Barroso pozdravlja pozitivan ishod referenduma, Daul traži ravnotežu

Barroso
Reuters
Autori: Stojan de Prato, Snježana Herek
07.06.2010.
u 12:48

Radujemo se konačnome rješenju toga spora. Rješavanje toga dvostranoga pitanja važan je znak za područje i za odnose između Slovenije i Hrvatske – naglasio je Barroso.

Europski dužnosnici pozdravili su pozitivan ishod slovenskoga referenduma o Sporazumu o arbitraži granice koji su potpisale hrvatska i slovenska vlada.

- To je važan korak naprijed - rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso.

- Radujemo se konačnome rješenju toga spora. Rješavanje toga dvostranoga pitanja važan je znak za područje i za odnose između Slovenije i Hrvatske – naglasio je Barroso.

Joseph Daul, predsjednik europarlamentarne frakcije Europske pučke stranke (EPP) kojoj pripadaju hrvatska premijerka Kosor i slovenski oporbeni čelnik Janša, upozorio je, međutim, u priopćenju, koje kao da je pisano da zadovolji oba stranačka čelnika, da ishod referenduma “jasno pokazuje da je slovenski narod podijeljen o tome temeljnome pitanju i vlada to mora uzeti u obzir”.

- Istodobno ovaj pozitivan ishod otvara vrata daljnjemu razgovoru između dviju strana na temelju sporazuma postignutoga prošloga rujna, koji omogućuje međunarodnu arbitražu o zemaljskim i morskim granicama - dodao je Daul i “izrazio želju da se pitanje granice među dvjema zemljama posve riješi prije ulaska Hrvatske u EU 2012. godine”.

Predsjednik izaslanstva Europskoga parlamenta u Zajedničkome parlamentarnome odboru EU i Hrvatske Gunnar Hökmark, također iz EPP-a, rekao je, pak da je “ratifikacija primjer čitavoj jugoistočnoj Europi da se međususjedske razmirice mogu riješiti ako vođe imaju za to političku volju”.

- U vrijeme kada se većina zapadnobalkanskih zemalja izbjegava suočiti s ozbiljnim preprekama na putu u članstvo u EU, Hrvatska postavlja dobar uzor – izjavio je Hökmark i naglasio da “EP želi da se Hrvatska pridruži Uniji u 2012.”. Podsjetio je, međutim, da “ključna pitanja, poput izostanka poboljšanja suradnje s ICTY-jem i osjetljivo pitanje državnih potpora hrvatskim brodogradilištima tek treba riješiti”.

Ishod referenduma u Sloveniji pozitivan je razvoj ne samo za odnose među dvjema zemljama, nego i za suradnju u čitavome zapadnobalkanskome području te daje novi poticaj pristupnim pregovorima EU s Hrvatskom”. Rekao je to predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek (EPP), dodavši da je “radosno dočekao ohrabrujuću vijest iz Slovenije”

- Slovenski narod donio je vrlo mudru odluku o pitanu granice, pa se konačno rješenje toga pitanja bliži. Slovenija i Hrvatska pokazale su da se zajedničko rješenje, pa i kada se postigne kroz duge i teške pregovore, isplati. To postavlja važan povijesni precedent. Kada se Hrvatska jednom priključi EU-u, Slovenci i Hrvati živjet će i raditi zajedno pod istim europskim krovom i granice će tada imati mnogo manju važnost – napomenuo je Buzek.

Predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy je, u telefonskome razgovoru sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, čestitavši mu na ishodu referenduma, ustvrdio da je “to izvrstan ishod za Sloveniju, za Hrvatsku i za postojanost čitava područja”.

- To također služi za uzor čitavome području, da se dvostrana pitanja mogu i trebaju riješiti u europskome duhu - nagasio je Van Rompuy, dodavši da će “početkom srpnja, a i kasnije najesen, posjetiti zapadni Balkan”.

Spindelegger: Slovensko "ja" ima znakovito pozitivno djelovanje za cijeli Zapadni Balkan

- To je pobjeda snaga budućnosti u Sloveniji. Slovenija i Hrvatska su time učinili veliki korak u približavanju konačnom rješenju graničnog prijepora, koji godinama opterećuje odnose dviju država - rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger pozdravivši pozitivan ishod nedjeljnog referenduma u Sloveniji o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, stoji u izvješću austrijskog Ministarstva vanjskih poslova.

- Rezultat referenduma otklonio je kamen spoticanja na hrvatskom putu u Europsku uniju. Time je obojici partnera uspjelo, raspravljanja, koji su djelomično vođena vrlo emocionalno, okončati vlastitom snagom i demokratskim sredstvima putem pregovora - dodao je austrijski šef diplomacije poručivši:

- To bi trebao biti znakoviti pozitivni signal svim zemljama Zapadnog Balkana, gdje postoji još čitav niz otvorenih međudržavnih problema.

Svi austrijski mediji izvijestili su u ponedjeljak o tijesnoj pobjedi od 51,5 posto glasova zagovornika arbitražnog sporazuma na nedjeljnom referendumu u Sloveniji, uz komentar da to praktički znači da je nakon gotovo dva desetljeća zacrtan put za rješenje graničnog prijepora između Slovenije i Hrvatske.

Dnevni list Kurier u svom izvješću piše da je obzirom na tijesan rezultat moguća promjena konačnog rezultata te da je uputno pričekati da stignu svi glasački listići, uključujući i one poslane poštom.

Austrijski radio i televizija ORF navodi kako je rezultat referenduma pokazao da su zagovornici arbitraže u blagoj prednosti pred protivnicima arbitražnog sporazuma s Hrvatskom koji slovi kao veliki uspjeh Pahorove vlade.

Dnevnik Die Presse piše kako je granični prijepor između Slovenije i Hrvatske ubrajan u "najnepopustljivije bilateralne sporove Europe".

Komentara 9

LI
Libela
01:16 09.06.2010.

Hökmarku, Hrvatska NIJE (zapadno)balkanska zemlja. Hrvatska GRANIČI s Balkanom. Hrvatska je opstala kao antiteza Balkanu, boreći se snjim grčevito za održave svog zapadnjačkog identiteta.

DU
Deleted user
15:13 07.06.2010.

Premijerka je odgovarajući na pitanje novinara što će poduzeti vezano uz Janšine najave da će blokirati naš ulazak u EU kazala da još ima vremena za razgovor o tom pitanju. Najavila je da će pregovarati s Janšom, jer su oni iz \"iste političke obitelji\". I HDZ i Janšina stranka su članice Europske pučke stranke. \"Ako sam se dogovorila s Pahorom, dogovorit ću se i s Janšom\", zaključila je Kosor. Tu izjavu je već prenijela i Radio televizija Slovenija (TV SLO3) dana 7.6.2010 oko 12:00 sati i Slovenska komercijalna televizija POP TV dana 7.6.2010 u 13:20 časova. To je danas objavljeno i u: index.hr, ezadar.hr ... A VL do sada o tome niti jedne riječi. Smiješno al ne.

SA
samar
09:45 09.06.2010.

Ubojstva, droga, prostitucija, pederluk, laž, mito, otimačina----- to je EU kultura i pravna stečevina, to nam nude i nameću., bezakonje i nepravdu gdje je samovolja pravo a sila pravda. Smrt EUu i EU \'\'vrijednostima\'\' i pravnoj stečevini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije