Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sila iz Madrida protiv separatista

Nakon udara policije za neovisnost će glasati i oni koji su bili protiv
21. rujna 2017. u 16:08 8 komentara 553 prikaza
Foto: Reuters

Čak i površni poznavatelji španjolske političke, ali i društvene situacije, bili su svjesni činjenice da Madrid neće samo tako dopustiti katalonski referendum o neovisnosti, pogotovo nakon što ga je zabranio i tamošnji Ustavni sud i na taj način dao otvorene ruke vladi Mariana Rajoya da iskoristi sva raspoloživa sredstva u “obrani” španjolskog ustavnog poretka.

Katalonija Pretres Španjolska policija upala u katalonsku vladu, uhićeno 14 ljudi

Sukobi na ulicama

S druge pak strane, lokalna vlada u Barceloni ovakvu je odluku Ustavnog suda u Madridu proglasila protuustavnom i odbacila je jer su savezni suci da bi donijeli ovakvu odluku morali prvo suspendirati takozvani zakon o “odvajanju” koji vlada Katalonije namjerava primijeniti ako na referendumu najavljenom za 1. listopada prevagne glas za neovisnost.

Nakon uvodnog prepucavanja zakonskim člancima između Madrida i Barcelone, sada je, deset dana prije najavljenog referenduma o neovisnosti, započelo i ozbiljnije fizičko prepucavanje koje polako prerasta u prave ulične obračune Katalonaca i snaga savezne policije, a vrlo brzo sukobi bi mogli prerasti i u ozbiljno nasilje.

Sve je započelo prije dva dana kada je policija započela sa zapljenom promidžbenih materijala za referendum diljem Katalonije, pri čemu je oduzeto više od milijun i pol letaka, da bi se jučer nastavilo upadom postrojbi španjolske policije u katalonsku vladu.

Prema pisanju lokalnih medija, tijekom pretresa uhićen je zamjenik katalonskog ministra gospodarstva Josepa Maria Jovea, a policija je upala u urede ministarstva gospodarstva, unutarnjih i vanjskih poslova, socijale, telekomunikacija i poreznih odjela. Uhićeno je 14 osoba, a brojni gradonačelnici katalonskih gradova našli su se pred sudom zbog potpore referendumu.

Na ovakve poteze odmah su masovnim okupljanjem na ulicama odgovorili građani koji su se u nekoliko navrata žestoko sukobili s policijom, a sudeći prema izvješćima s terena, u danima koji slijede situacija bi mogla biti još žešća.

Kontraproduktivan potez

U Madridu se, prema nekim izvorima, razmišlja i o aktiviranju vojnih snaga, što će, ako do toga dođe, dodatno doliti ulje na vatru, a eskalacija sukoba mogla bi se vrlo lako preseliti i na Baskiju koja je otvoreno podržala katalonski referendum za neovisnost i najavila svoj na istu temu. Koliko su represivni potezi Madrida korisni, a koliko kontraproduktivni, dovoljno govori podatak da su i oni građani Katalonije koji dosad nisu bili skloni odvajanju od Španjolske, a takvih je prema anketama gotovo polovica, sada spremna reći “si” (da) neovisnosti Katalonije.

Katalonija KATALONIJA Može li najbogatija španjolska pokrajina provesti najavljeni referendum o samostalnosti Katalonija 12. DELEGACIJA Nekadašnji ratni dopisnik iz Sarajeva imenovan 'veleposlanikom' Katalonije Katalonija LUKA CAPAR Je li želja za neovisnom državom donijela i udar terora
SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Avatar Dalmatinka.
  Dalmatinka.:

  Dali bi Madrid uzvratio ovolikom silom da se radi o nekoj siromašnoj pokrajini? ....sigurno ne bi..Katalonci mogu biti i u krivu,ali zabraniti referendum, to nekako vonja na diktaturu

 • Tihi:

  Opala ode još jedan komentar-ček ispari .................

 • Avatar jerko.cvein
  jerko.cvein:

  Zapad je Jugu namjerno unistil sad im se to vraca a u spaniji to nije jedina pokrajina koja vise nece iduci su baski. Skoti u engleski, bajarci isto nisu zadovoljni.