Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzavrela Katalonija

Sila iz Madrida protiv separatista

Foto: Reuters
21.09.2017.
u 16:08

Nakon udara policije za neovisnost će glasati i oni koji su bili protiv

Čak i površni poznavatelji španjolske političke, ali i društvene situacije, bili su svjesni činjenice da Madrid neće samo tako dopustiti katalonski referendum o neovisnosti, pogotovo nakon što ga je zabranio i tamošnji Ustavni sud i na taj način dao otvorene ruke vladi Mariana Rajoya da iskoristi sva raspoloživa sredstva u “obrani” španjolskog ustavnog poretka.

Sukobi na ulicama

S druge pak strane, lokalna vlada u Barceloni ovakvu je odluku Ustavnog suda u Madridu proglasila protuustavnom i odbacila je jer su savezni suci da bi donijeli ovakvu odluku morali prvo suspendirati takozvani zakon o “odvajanju” koji vlada Katalonije namjerava primijeniti ako na referendumu najavljenom za 1. listopada prevagne glas za neovisnost.

Nakon uvodnog prepucavanja zakonskim člancima između Madrida i Barcelone, sada je, deset dana prije najavljenog referenduma o neovisnosti, započelo i ozbiljnije fizičko prepucavanje koje polako prerasta u prave ulične obračune Katalonaca i snaga savezne policije, a vrlo brzo sukobi bi mogli prerasti i u ozbiljno nasilje.

Sve je započelo prije dva dana kada je policija započela sa zapljenom promidžbenih materijala za referendum diljem Katalonije, pri čemu je oduzeto više od milijun i pol letaka, da bi se jučer nastavilo upadom postrojbi španjolske policije u katalonsku vladu.

Prema pisanju lokalnih medija, tijekom pretresa uhićen je zamjenik katalonskog ministra gospodarstva Josepa Maria Jovea, a policija je upala u urede ministarstva gospodarstva, unutarnjih i vanjskih poslova, socijale, telekomunikacija i poreznih odjela. Uhićeno je 14 osoba, a brojni gradonačelnici katalonskih gradova našli su se pred sudom zbog potpore referendumu.

Na ovakve poteze odmah su masovnim okupljanjem na ulicama odgovorili građani koji su se u nekoliko navrata žestoko sukobili s policijom, a sudeći prema izvješćima s terena, u danima koji slijede situacija bi mogla biti još žešća.

Kontraproduktivan potez

U Madridu se, prema nekim izvorima, razmišlja i o aktiviranju vojnih snaga, što će, ako do toga dođe, dodatno doliti ulje na vatru, a eskalacija sukoba mogla bi se vrlo lako preseliti i na Baskiju koja je otvoreno podržala katalonski referendum za neovisnost i najavila svoj na istu temu. Koliko su represivni potezi Madrida korisni, a koliko kontraproduktivni, dovoljno govori podatak da su i oni građani Katalonije koji dosad nisu bili skloni odvajanju od Španjolske, a takvih je prema anketama gotovo polovica, sada spremna reći “si” (da) neovisnosti Katalonije.

Komentara 8

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
21:19 21.09.2017.

Dali bi Madrid uzvratio ovolikom silom da se radi o nekoj siromašnoj pokrajini? ....sigurno ne bi..Katalonci mogu biti i u krivu,ali zabraniti referendum, to nekako vonja na diktaturu

MX
Mister X
19:19 21.09.2017.

Opala ode još jedan komentar-ček ispari .................

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
22:04 21.09.2017.

Zapad je Jugu namjerno unistil sad im se to vraca a u spaniji to nije jedina pokrajina koja vise nece iduci su baski. Skoti u engleski, bajarci isto nisu zadovoljni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije